Linkovi

Banke plaćaju novo obeštećenje


Filijala Sitibanke u Njujorku
Filijala Sitibanke u Njujorku

Nekoliko najvećih američkih banaka je pristalo da plati obeštećenje u iznosu od osam i po milijardi dolara klijentima kojima su neopravdano oduzete kuće.

S obzirom da su milioni vlasnika kuća u Sjedinjenim Državama 2009. i 2010. ostali bez posla, mnogi od njih nisu bili u stanju da otplaćuju mesečne rate kredita, tako da im je imovina zaplenjena.

Međutim, banke su često odlučivale po skraćenom postupku, automatski potpisujući rešenja o zapleni, čak ponekad lažno tvrdeći da je svaki pojedinačni kredit proveren. Deset banaka je danas prihvatilo poravnanje sa američkom Centralnom bankom i američkim finansijskim regulatorima.

Među njima su i neke najpoznatije finansijske institucije kao što su Benk of Amerika, Sitibanka, JP Morgan Čejz, PNC i Vels Fargo. Regulatori i dalje pregovaraju sa još četiri finansijske institucije.

Vlasnici kuća pogođeni tom zloupotrebom će prvi put biti obeštećeni, tako da će tri miliona i 800 hiljada kućevlasnika kojima je tokom 2009. i 2010. zaplenjena imovina, dobiti obeštećenje u iznosu od nekoliko stotina do 125 hiljada dolara.
XS
SM
MD
LG