Linkovi

SAD prodaju oružje S. Arabiji


Američki Kongres
Američki Kongres

U Vašingtonu se očekuje da će američki Kongres odobriti prodaju oružja Saudijskoj Arabiji u vrednosti od 60 milijardi dolara.

Administracija predsednika Obame obavestila je Kongres prošlog meseca o toj, najvećoj do sada, prodaji američkog oružja jednoj stranoj zemlji i dala zakonodavcima rok do 30 dana da spreče njenu punovažnost ili da predlože amandmane.

U protivnom ugovor o prodaji će biti punovažan danas u ponoć. Za sada u Kongresu nije podnet zvaničan prigovor na ovaj ugovor, ali je prošlog meseca grupa od 200 zakonodavaca iz obe stranke uputila pismo sekretaru za odbranu Robertu Gejtsu i državnoj sekretarki Hilari Klinton izražavajući zabrinutost povodom ugovora i zahtevajući garancije da oružje prodato Saudijskoj Arabiji neće biti upotrebljeno protiv američkog saveznika u regionu, Izraela.

Zvaničnici Stejt departmenta su saopštili da će prodaja oružja biti obavljena tokom narednih 15 do 20 godina i da će uključiti američke borbene avione tipa F-15, kao i modernizaciju 70 aviona koje Saudijska Arabije već poseduje.

XS
SM
MD
LG