Linkovi

Bajden: Moguća i vojna opcija


Potpredsednik SAD Džozef Bajden govori na godišnjem kongresu AIPAC-a
Potpredsednik SAD Džozef Bajden govori na godišnjem kongresu AIPAC-a

Potpredsednik SAD rekao je na kongresu AIPAC-a da je Vašington odlučan da spreči Iran da se domogne nuklearnog oružja

Američki potpredsednik Džozef Bajden kaže da Sjedinjene Države ne obmanjuju u pogledu rešenosti da spreče Iran da se domogne nuklearnog oružja. Bajden je to rekao delegatima na godišnjem kongresu AIPAC-a, najuticajnije proizraelske lobističke organizacije u zemlji.

U Vašingtonu se okupilo više od 12 hiljada proizraelskih aktivista na godišnjoj konferenciji Odbora za američko-izraelske javne poslove, ili AIPAC-a. Na vrhu dnevnog reda je iranski nuklearni program. Potpredsednik Džozef Bajden je rekao prisutnima da je stav Sjedinjenih Država, kada je reč o iranskim nuklearnim težnjama, sasvim jasan.

„Radi se o sprečavanju Irana da se domogne nuklearnog oružja. Tačka, tačka, kraj diskusije i tačka. I to spreči, a ne suzbije, nego spreči.“

Izrael preti vojnim napadom ako Iran krene da razvija nuklerano oružje. Teheran tvrdi da njegov program ima civilnu namenu. Bajden je naglasio da je na stolu vojna opcija, ako diplomatija ne donese rezultat.

Velike zemlje ne mogu da obmanjuju i predsednici Sjedinjenih Država ne mogu i ne obmanjuju, i predsednik Barak Obama ne obmanjuje, on ne vara.“

Zapadne države pregovaraju sa Iranom, ali izraelski lideri upozoravaju da Teheran koristi razgovore da bi nastavio svoj nuklearni program. Izraelski premijer Benjamin Netanjahu se obratio učesnicima konferencije putem satelita iz Jerusalima.

„Diplomatija ne donosi rezultat. Iran ignoriše sve ove ponude, a vreme ističe. Iran koristi pregovore, uključujući i ove najnovije, da kupi vreme i užurbano nastavi svoj nuklearni program.“

AIPAC odlučno podržava Izraelsku vladu i u pogledu Irana i u sukobu sa Palestincima. Ipak, neke jevrejske organizacije su kritične prema toj podršci. Organizacija Jevrejski glas za mir je na stotinu bilborda u vašingtonskoj podzemnoj železnici poručila da AIPAC ne govori u ime svih svojih članova. Alan Elsner je portparol „Džej strita“, još jedne jevrejske organizacije koja se zalaže za mir.

„To je za one ljude koji žele da podrže Izrael, koji vole Izrael, ali neće da podrže svaku političku odluku Izraelske vlade, koji neće da podrže okupaciju, koji ne žele da podržavaju naselja, tako da mi obezbeđujemo prostor za takve ljude.“

Do kraja dana, po zavgršetku konferencije AIPAC-a, hiljade delegata će doći na Kapitol hil, da lobiraju među članovima američkog Kongresa.
XS
SM
MD
LG