Linkovi

Obama otvorio Muzej Afroamerikanaca


U govoru povodom otvaranja novog američkog muzeja posvećenog Afroamerikancima, predsednik Barak Obama je rekao da je njihov istorijat centralni deo američke istorije prepune priča o tradicionalnim osnivačima zemlje.

"Suviše često smo ignorisali ili zaboravljali priče o milionima i milionima drugih koji su isto tako gradili ovu zemlju.", rekao je predsednik Obama. Posle višegodišnjih radova najnovji muzej na Nacionalnom molu u Vašingtonu Muzej istorije i kulture Afroamerikanaca zvanično je otvoren za publiku danas.

Predsednik Obama je rakao da ovaj muzej ispreda priču Amerike koja će promovisati zaceljenje rana i izmirenje. "Znajući ovu drugu priču bolje razumemo sebe i podučavamo druge da nas ona vezuje i još jednom potvrdjuje da smo svi Amerikanci." istakao je predsednik Obama.

Medju drugim zvanicama na ceremoniji otvaranja bili su bivši predsednik Džordž W. Buš, koji je 2003. potpisao zakonski predlog za autorizaciju izgradnje ovog objekta, kao i kongresmen iz Džordžije i legenda gradjanskih prava Džon Luis. On je ovaj muzej bronzane boje nazvao " nečim što je više od puke zgrade - a to je ostvarenje sna."

Zvanično otvarajući muzej, predsednik Barak Obama i prva dama Mišel Obama su pozvonili zvonom iz jedne istorijske afroameričke crkve.

XS
SM
MD
LG