Linkovi

Obama sutra u Keniji


Bilbordi u Najrobiju, u Keniji
Bilbordi u Najrobiju, u Keniji

Predsednik Obama odlazi u zvaničnu posetu Etiopiji i Keniji, gde će naglasiti povećanu ekonomsku saradnju SAD i zemalja podsaharske Afrike.

Obama u petak stiže u Keniju, postojbinu svog oca, gde će prisustvovati Globalnom samitu preduzetništva, u Najrobiju.

Neki od građana te zemlje nadaju se da će predsednik biti u mogućnosti da obiđe i neka sela u Keniji, po mogućnosti dom svoje pokojne bake, Sare Obama. Obamin odlazak u istočnu Afriku je istorijska, prva poseta jednog akuelnog američkog predsednika. Grupe za zaštitu ljudskih prava kritikovale su Obamin odlazak u Etiopiju zbog načina kako se ta zemlja obračunava sa političkim protivnicima.

Kasno sinoć, američki predsednik je na prijemu u Beloj kući, govorio o trgovinskoj razmeni sa Afrikom i potpisao zakon o privrednom rastu i razvoju Afrike. Tom prilikom je rekao da je uprkos izazovima afrički kontinent jedno od najbrže rastućih tržišta na svetu.

Obama je naglasio da Afrika ima potencijala da postane sledeći globalni centar privrednih mogućnosti i dodao da će zakon o trgovinskoj razmeni nastaviti da podstiče dobro upravljanje, radnička i ljudska prava u Africi.

XS
SM
MD
LG