Linkovi

Snage SAD ostaju u Avganistanu


Predsednik Obama danas u Beloj kući govori o odluci da produži prisustvo američkih vojnika u Avganistanu.
Predsednik Obama danas u Beloj kući govori o odluci da produži prisustvo američkih vojnika u Avganistanu.

Predsednik Barak Obama, koji je nameravao da 2016. okonča američko vojno učešće u Avganistanu, saopštio je da će usporiti planirano povlačenje američkih vojnika iduće godine.

Obraćajući se javnosti iz Bele kuće, predsednik je najavio da će SAD održati sadašnji broj vojnika u Avganistanu – oko 9.800 – tokom većeg dela 2016. godine, pre nego što smanji taj broj na 5.500 do januara 2017. kada Obama odlazi sa položaja.

Predsednik Obama prošle godine je obećao da će do kraja 2016. povući sve američke vojnike iz Avganistana, sa izuzetkom malog kontingenta od 1.000 vojnika koji bi bili bazirani u američkoj ambasadi u Kabulu.

"Znam da su mnogi od vas umorni od ovog konflikta. Kao što dobro znate, ne podržavam ideju beskonačnih ratova i uvek sam se protivio ulasku u vojne konfikte koji ne služe našim ključnim bezbednosnim interesima. Ipak, s obzirom na to šta je sve na kocki u Avganistanu, s obzirom da imamo priliku da dobijemo stabilnog i predanog saveznika, koji bi mogao da nam bude partner u sprečavanju pojave novih pretnji, i činjenicu da smo deo međunarodne koalicije, čvrsto sam uveren da treba da uložimo ovaj dodatni napor”.

Obama je istakao da će američki vojnici obavljati “dva uska zadatka” – obuku avganistanskih snaga i sprovodjenje antiterorističkih operacija. On je izjavio da avganistanska vojska i dalje nije dovoljno snažna, da je Taliban ostvario napredak u ruralnim predelima i da bi mogao da vrši smrtonosne napade na gradove.

“Kao glavnokomandujući, neću dozvoliti da se Avganistan koristi kao sigurna baza iz koje će teroristi ponovo napasti našu zemlju”.

Američki vojni lideri su mesecima tvrdli da je Avganistanu potrebna dodatna podrška SAD da bi se porazila pobuna Talibana i sačuvali dobici ostvareni posle 14 godina krvoprolića i uloženih milijardi dolara.

Izvršni direktor Mekejnovog instituta za medjunarodno liderstvo Kurt Volker kaže za naš program da je politika Obamine administracije prema Avganistanu bila pogrešna, jer je stalnim najavama povlačenja Talibanu dat signal da samo treba da sačeka odlazak američkih vojnika.

“Da smo nastavili putem potpunog povlačenja, možemo biti prilično sigurni da avganistanske snage bezbednosti ne bi mogle da kontrolišu situaciju i da bi se Taliban vratio. Pošto nećemo sprovesti potpuno povlačenje, kupujemo vreme da se Taliban spreči da ojača. Moramo da gledamo dalekosežno, i možda će, zapravo, tek sledeća administracija ustanoviti šta je neophodno da bi se pomoglo avganistanskoj vladi da bude uspešna, da ne bi došlo do poništavanja uspeha, koji su do sada ostvareni. To bi moglo da čak podrazumeva još veći vojni angažman SAD”.

Obamin naslednik, ili naslednica u Beloj kući, postaće treći uzastopni vrhovni komandant američkih snaga suočen sa ratom u Avganistanu.

XS
SM
MD
LG