Linkovi

Obeštećenje za žrtve u Avganistanu


Američki bojnik Robert Bejls, optužen za ubistvo 18 civila u Avganistanu
Američki bojnik Robert Bejls, optužen za ubistvo 18 civila u Avganistanu

Vlastu u Avganistanu su saopštile da su Sjedinjene Države isplatile desetine hiljada dolara porodicama žrtava koje je po svemu sudeći pobio američki vojnik.

Član Pokrajinskog saveta Kandahara, hadži aga Lali Dastageri, izjavio je danas za Glas Amerike da su vlasti isplatile obeštećenje na jučerašnjoj ceremoniji u guvernerskoj kancelariji. Rodbina je primila po 50 hiljada dolara za svakog ubijenog člana porodice i po 11 hiljada za ranjene u napadu 11. marta u okrugu Pandžvaj pokrajine Kandahar. Dastageri je rekao da su porodice žrtava tražile da ceremoniji ne prisustvuju novinari, zbog mogućih pobunjeničkih pretnji.

Portparol snaga NATO-a u Avganistanu nije potvrdio isplatu obeštećenja, s objašnjenjem da se takve isplate često obavljaju u tajnosti. Prema avganistanskim običajima, osoba koja je odgovorna za nečiju smrt mora da plati obeštećenje porodici ubijenog. Nešto ranije, avganistanska istražna komisija je već isplatila manje obeštećenje svakoj porodici.

Američke vlasti koje istražuju ubistvo, u petak su optužile armijskog vodnika Roberta Bejlsa za ubistvo 17 osoba s predumišljajem i šest pokušaja napada i ubistva. Vodnik Bejls, koji je služio u armiji 11 godina, navodno je pod okriljem mraka izašao iz svoje vojne postaje u Avganistanu i ubio devetoro dece i osam odraslih osoba.

U današnjem izdanju lista „Njujork tajms“, navodi se izjava neimenovanog američkog zvaničnika, prema kojoj istražitelji smatraju da je Bejls 11. martra dva puta izašao iz baze i izvršio ubistva u dva sela. Posle drugog povratka u bazu se predao nadležnima. Bejlsov civilni advokat, Džon Henri Braun, priznaje da je njegov klijent pio alkohol pre napada, uprkos vojnoj zabrani korišćenja alkoholnih pića, ali tvrdi da se optuženi ne seća događaja te noći i da verovatno pati od ratnog stresa.

Bejls, koji je odslužio tri smene u Iraku pre premeštaja u Avganistan, pretrpeo je 2010. u Iraku traumatsku povredu mozga. Dan pre masakra, bio je svedok ranjavanja jednog od svojih saboraca, kojem je eksplozija raznela nogu. U novinama se pojavljuju izveštaji prema kojima je Bejls dolazio u sukobe sa zakonom u Sjedinjenim Državama, povezane sa preteranim unošenjem alkohola.

Takođe je navodno kod kuće bio suočen sa finansijskim nevoljama i pre nekoliko godina bio osuđen za finansijsku prevaru u iznosu od milion i po dolara. Bejls bi mogao da bude osuđen na smrt, premda nijedan pripadnik američke vojske nije osuđen na tu kaznu već pet decenija.

XS
SM
MD
LG