Linkovi

Mekristal pozvan u Vašington


General Stenli Mekristal
General Stenli Mekristal

Glavnokomandujući američkih snaga u Avganistanu, general Stenli Mekristal dobio je poziv da se vrati u Vašington i objasni negativne izjave koje su on i njegovi saradnici davali o predsedniku Baraku Obami i članovima administracije.

U članku objavljenom u magazinu „Roling stoun“, saradnici Mekristala navode da je general odbacio svoj prvi susret sa predsednikom Obamom kao, kako se izrazio „ništa više od 10-minutne prilike za fotografisanje“.

Njegovi saradnici su se takođe podrugljivo izražavali o potpredsedniku Džou Bajdenu, koji je zagovarao znatno ograničeniji angažman u Avganistanu od generala Mekristala.

Do poziva da se Mekristal vrati u Vašington došlo je nekoliko sati pošto je general u Kabulu saopštio da je njegov profil, objavljen u najnovijem broju „Roling stouna“, odraz, kako je rekao, "lošeg prosuđivanja" i da je bio greška koja nije smela da se dogodi.

Portparol Bele kuće Robert Gibs kazao je da je Obama bio ljut nakon što je pročitao članak. Gibs međutim nije želio da prejudicira ishod sjutrašnjeg sastanka predsednika i Mekristala.

Sekretar za odbranu Robert Gejts kazao je da veruje da je glavnokomandujući američkih snaga u Avganistanu počinio značajnu grešku, ali je dodao da mu se general izvinio, kao i ostalima koji su se našli na udaru kritika, uključujući i izaslanika za region Ričarda Holbruka.

Portparol generalnog sekretara NATO-a Andersa Foga Rasmusena izjavio je da Mekristal uživa Rasmusenovu punu podršku. Portparol je članak u "Roling stounu" nazvao "prilično nesrećnim", ali je istakao da je u pitanju samo novinski napis.

Prema navodima „Roling stouna“, Mekristal je pored ostalog rekao da se osećao „izneverenim“ kada je sadašnji američki ambasador u Avganistanu, penzionisani general Karl Ajkenberi, uputio memorandum Vašingtonu izražavajući sumnju u Mekristalovu strategiju slanja dodatnih trupa za borbu protiv Talibana.

Ajkenberi je takođe ustvrdio da je predsednik Hamid Karzaj nepouzdan partner u nastojanjima SAD da poraze bivše trvdolinijaške vladare u Avganistanu.

Obama je odobrio Mekristalov plan za upućivanje dodatnih 30 hiljada američkih vojnika u Avganistan. Mekristalovi saradnici su se takođe pozitivno izražavali o državnoj sekretarki Hilari Klinton, koja je podržala generalove planove.

Povezani članci

XS
SM
MD
LG