Linkovi

Karzai gnevan na SAD


Avganistanski predsednik Hamid Karzai razgovara u predsedničkoj palati u Kabulu sa članovima porodica civila koje je ubio američki vojnik u Kandaharu prošle nedelje.
Avganistanski predsednik Hamid Karzai razgovara u predsedničkoj palati u Kabulu sa članovima porodica civila koje je ubio američki vojnik u Kandaharu prošle nedelje.

Avganistanski predsednik Hamid Karzai oštro je kritikovao Sjedinjene Države zbog nedovoljne saradnje sa njegovom vladom u vezi sa istragom masakra 16 avganistanskih civila, koje je navodno ubio američki vojnik. U međuvremenu, advokat osumnjičenog vojnika kaže da je njegov klijent samo dan pre incidenta bio prisutan kada je njegovom prijatelju bombom razneta noga.

Posle sastanka sa plemenskim vođama i članovima porodice civila koji su prošle nedelje poginuli u pokrajini Kandahar, predsednik Avganistana Hamid Karzai je izjavio da delegacija koja istražuje smrt 16 Avganistanaca nije naišla na očekivanu saradnju američkih zvaničnika.

Ovo je prevršilo svaku meru. Takvo ponašanje više ne može da se toleriše”, izjavio je Karzai.

Avganistanski lider je posle razgovora sa svedocima, takođe doveo u pitanje tvrdnje predstavnika američke armije da je u napadu učestvovao samo jedan vojnik.

U njegovoj porodici, ubijeni su žene i deca u četiri sobe. Zatim su svi prebačeni u jednu sobu i spaljeni. To ne može da uradi samo jedan čovek."

Dan ranije, Karzai se u Kabulu sastao sa američkim sekretarom za odbranu, Lionom Panetom, od koga je zahtevao da se NATO snage momentalno povuku iz avganistanskih sela i da izmeste svoje baze. Paneta je za to vreme uveravao avganistanskog predsednika da Sjedinjene Države rade sve što je u njihovoj moći i da shvataju ozbiljnost situacije.

Ponovio sam da sprovodimo punu istragu incidenta i da će odgovorna osoba biti izvedena pred lice pravde. Karzai je to prihvatio i rekao da se nada u transparetnost procesa kako bi se avganistanski narod uverio da Sjedinjene Države neće samo sudski goniti osumnjičenog već da će osigurati da on bude kažnjen”, rekao je Paneta.

U međuvremenu, Džon Henri Braun, advokat osumnjičenog američkog 38-ogodišnjeg vojnika, rekao je agenciji Asošijeted pres da je od njegove porodice saznao da je vojnik bio prisutan kada je njegov prijatelj iz jedinice zadobio ozbiljne povrede. Braun je dodao da nije mogao da potvrdi te tvrdnje iz nezavisnih izvora, ali da je taj incident u kojem je drugom vojniku razneta noga snažno uticao i na druge vojnike u toj oblasti.

Advokat je još objasnio da je njegov klijent, čije ime će biti saopšteno kada zvanično bude podignuta optužnica, bio povređen kada je služio u Iraku i da nije želeo da ide u Avganistan.

Rečeno mu je da neće ponovo biti razmešten na ratno područje. Njegova porodica je računala na to, dakle i njemu i njegovoj porodici je rečeno da više neće služiti na Bliskom istoku. A onda se to promenilo, bukvalno preko noći. Zbog toga mislim da bi bilo fer da kažem da ni on ni njegova porodica nisu bili srećni što se vraća tamo”, naveo je Džon Henri Braun.

Braun je takođe izjavio da ne zna u kakvom je psihičkom stanju njegov klijent bio u momentu navodnog napada, ali da sa sigurnošću može da ga opiše kao vrlo mirnog čoveka koji nikada nije izjavio ništa što bi moglo da uvredi muslimane. Ukoliko se utvrdi da je osumnjičeni, inače otac dvoje dece, kriv, mogao bi da dobije i smrtnu presudu.

XS
SM
MD
LG