Linkovi

SAD pozivaju Avganistan da potpiše sporazum


Predstavnica za štampu američkog Državnog sekretarijata, Džen Saki
Predstavnica za štampu američkog Državnog sekretarijata, Džen Saki

Stejt department izražava čuđenje izjavom predstavnika avganistanskog predsednika da će bezbednosni sporazum biti potpisan tek posle predsedničkih izbora

Administracija predsednika Obame vrši pritisak na avganistansku vladu da potpiše novi bezbednosni sporazum preteći da će u protivnom do kraja iduće godine povući sve američke vojnike iz te zemlje.

Predstavnica Državnog sekretarijata Džen Saki izjavila je danas Avganistanskom servisu Glasa Amerike da propust da predsednik Hamid Karzai potpiše bilateralni bezbednosni sporazum pre kraja ove godine “nije opcija” koju Sjedinjene Države uzimaju u obzir.

Saki je to izjavila pošto je ranije danas jedan predstavnik avganistanskog predsednika insistirao da će taj sporazum biti potpisan tek posle predsedničkih izbora, predviđenih za april.

Predstavnica Stejt departmenta rekla je da je ta izjava iznenađujuća za američku administraciju.

U međuvremenu, u Kabulu, oko 2500 lokalnih i regionalnih lidera na skupu zvanom “Loja džirga” detaljno razmatra svaku odrednicu predloženog sporazuma.

Veruje se da većina njih odobrava taj dokument kojim se definišu uslovi pod kojima bi međunarodne snage ostale u Avganistanu, kako bi pomogle vladi predsednika Karzaija u sukobima sa talibanskim pobunjenicima.
XS
SM
MD
LG