Linkovi

Gejts: Strategija u Avganistanu uspešna


Sekretar za odbranu Robert Gejts sa predsednikom Hamidom Karzaijem u Avganistanu, 8. decembar, 2010.
Sekretar za odbranu Robert Gejts sa predsednikom Hamidom Karzaijem u Avganistanu, 8. decembar, 2010.

Američki sekretar za odbranu Robert Gejts kaže da nova ratna strategija u Avganistanu funkcioniše i da će on preneti tu poruku Beloj kući tokom ključnog sastanka naredne nedelje. Gejts je procenu izneo tokom današnje zajedničke konferencije za novinare u Kabulu sa avganistanskim predsednikom Hamidom Karzaijem.

Američki sekretar za odbranu istakao je da je uveren da zahvaljujući novoj strategiji Taliban ima „daleko manje teritorije“ nego pre godinu dana, ali je takođe priznao da su američke trupe i NATO snage još suočene „sa oštrom borbom“ u oblastima pod kontrolom Talibana.

Novom strategijom Bele kuće bilo je predviđeno povećanje od dodatnih 30 hiljada američkih vojnika i hiljada dodatnih trupa NATO-a.

Očekuje se da će administracija predsednika Obame sledeće nedelje objaviti analizu uspešnosti te strategije.

Nezavisno od toga, Taliban je objavio novi video na kojem se vidi zarobljeni, iznureni američki vojnik sa velikomogrebotinom ispod levog oka.

Predstavnik porodice specijalca Bouva Bergdala danas je potvrdio da je čovek na tom snimku zaista Bergdal, inače jedini poznati američki vojnik, koji se nalazi u zarobljeništvu u Avganistanu. Jedna privatna organizacija koja prati aktivnosti Talibana, kaže da je čovek viđen s njim na snimku lider Talibana. Intel-centar sa sedištem u Sjedinjenim Državama navodi da je taj komandant Talibana, Maulavi Sangin, čovek koji je u julu 2009. pretio da će ubiti pomenutog američkog zarobljenika.

Bergdal je nestao iz svoje baze u pokrajini Paktika u istočnom Avganistanu 30. juna 2009. Nije jasno kada je snimljen novoobjavljeni video. Bergdal je inače takođe viđen i na jednom snimku objavljenom 7. aprila, kao i na dva druga koja su objavljena 2009.

XS
SM
MD
LG