Linkovi

Paneta: Spor napredak u Avganistanu


Pripadnici Talibana u Avganistanu
Pripadnici Talibana u Avganistanu

Direktor američke Centralne obaveštajne agencije, Leon Paneta, izjavio je da se napredak u Avganistanu postiže teže i sporije nego što se očekivalo.

Kao gost programa američke televizijske mreže ABC, Paneta je rekao da međunarodne snage nailaze na „ozbiljne probleme“ u zemlji, među kojima su upravljanje, korupcija, trgovina drogom i talibanska pobuna.

On je rekao da američke trupe nailaze na sve veće nasilje, ali da američki zvaničnici smatraju da uspeh ili neuspeh u Avganistanu zavisi od toga da li će avganistanski narod moći da prihvati odgovornost za efikasnu vojsku i policiju. Paneta je naglasio da Avganistan treba da spreči da Taliban pronađe utočište u zemlji.

Načelnik Združenog generalštaba američkih oružanih snaga, general Majk Malen, juče je pružio uveravanja najvišim zvaničnicima u Avganistanu i Pakistanu da novi komandant u Avganistanu neće menjati strategiju ili misiju. Malen je doputovao u Avganistan posle ostavke generala Stenlija Mekristala.

Portparol avganuistanskog predsednika Vahid Omar je izjavio da je Mekristalova ostavka „nesrećna“, ali je pozdravio odluku predsednika Baraka Obame da na njegovo mesto imenuje komandanta američke Centralne komande, generala Dejvida Petreusa.

Međunarodne snage u Avganistanu, u međuvremenu, su saopštile da su dva koaliciona vojnika poginula u napadu ekstremista na istoku zemlje. Jun je najsmrtonosniji mesec za trupe NATO-a u Avganistanu, sa 93 poginula vojnika.

NATO je takođe saopštio da je u preciznim vazdušnim napadima avganistansko-međunarodnih snaga proteklih dana poginuo izvesan broj talibanskih pobunjenika. NATO i avganistanski zvaničnici kažu da je među žrtvama jučerašnjeg vazdušnog napada u pokrajini Kunduz i jedan od vođa Talibana, koji je bio istaknuti strani borac i dobavljač oružja.

Vojna alijansa je saopštila da su se pobunjenici bili okupili na otvorenom prostoru u nenaseljenom području. Nadležni su rekli da je ubijeni talibanski vođa usaglašavao logističku podršku i dejstva sa vođstvom ćelije stranih boraca u pakistanskom Talibanu. NATO je takođe potvrdio da su u vazdušnom napadu prošlog četvrtka poginuli jedan talibanski vođa i njegov zamenik koji su postavljali bombu na put u Kandaharu.

XS
SM
MD
LG