Linkovi

Dogovor Avganistana i SAD o napadima


Avganistanska vlada je sklopila dogovor sa Sjedinjenim Državama, zvanično tražeći da noćne napade vode Avganistanci i da lokalne vlasti imaju pravo da ih zabrane
Avganistanska vlada je sklopila dogovor sa Sjedinjenim Državama, zvanično tražeći da noćne napade vode Avganistanci i da lokalne vlasti imaju pravo da ih zabrane

Avganistanska vlada je sklopila dogovor sa Sjedinjenim Državama, zvanično tražeći da noćne napade vode Avganistanci i da lokalne vlasti imaju pravo da ih zabrane. Avganistanski ministar odbrane Abdul Rahim Vardak i komandant američkih snaga u Avganistanu, general Džon Alen, danas su potpisali dogovor na svečanosti u Kabulu. Noćni napadi su bili stalni izvor zategnutosti između Avganistanske vlade i američke vojske.

Avganistanski funkcioneri su saopštili da će strane snage sada samo pružati podršku u noćnim akcijama i da će za te akcije biti potrebno odobrenje avganistanskih vlasti. General Alen je izjavio da dogovor predstavlja „važnu prekretnicu“ u daljem širenju avganistanskog suvereniteta i zajedničkim nastojanjima da se ozvaniči dugoročno američko-avganistansko strateško partnerstvo.

Posle serije incidenata, među kojima je i masakr 17 avganistanskih seljana za koji je optužen američki vojnik i spaljivanja primeraka Kurana u bazi NATO-a, u Avganistanu se povećava osetljivost u pogledu prisustva stranih trupa u zemlji. Američki funkcioneri se nadaju da će Kabul i Vašington postići sporazum o strateškom partnerstu pre početka samita NATO-a idućeg meseca u Čikagu. Tim sporazumom treba da se definišu odnosi dve strane posle predviđenog povlačenja međunarodnih snaga iz Avganistana 2014.

XS
SM
MD
LG