Linkovi

15-ta godišnjica 11. septembra


Predsednik Obama govori na memorijalnoj službi u Pentagonu, 11. septembar, 2016.
Predsednik Obama govori na memorijalnoj službi u Pentagonu, 11. septembar, 2016.

Sjedinjene Države obeležavaju 15 godišnjicu terorističkih napada 11. septembra kada su terirosti Al Kaide oteli četiri aviona, potom udarili njima u Svetski trgovinski centar u Njujorku i u Pentagon u blizini Vašingtona, dok se četvrti avion srušio u ruralnoj Pensilvaniji.

Predsednik Obama je danas u Beloj kući obeležio minutom ćutanja momenat u 8:46 ujutru kada je prvi oteti avion udario u Svetski trgovinski centar, pre no što je govorio na ceremoniji u Pentagonu, sedištu američke vojske, odajući poštu stradalima u tim napadima.

"Sećaćemo se i nikada nećemo zaboraviti gotovo 3.000 divnih života koji su nam okrutno oduzeti.", rekao je predsednik Obama. "Pitamo se kako bi se njihovi životi odvijali kakvo bi obličje dobili njihovi snovi."

On je obećao da "teroristi nikada neće biti u stanju da poraze naciju toliko jaku kao što je Amerika.", pohvalivši etničku raznolikost stanovnika sastavljenih od ljudi svih rasa i vera kao "našu najveću snagu".

Predsednički rivali Donald Tramp i Hilari Klinton su pauzirali svoje kampanje jer su se pridružili drugima u Njujorku tokom komemoracije 15 godišnjice napada izvršenih 11. septembra.

Hilari Klinton se osetila kao da "ima toplotni udar" pa je posle 90 minuta napustila komemoraciju u Njujorku na mestu Graund Ziro gde su teroristi udarili u kule svetskog Trgovinskog centra. Njena kampanja je kasnije navela da se ona oseća "daleko bolje" i vidjena je kako izlazi iz zgrade svoje ćerke u Njujorku.

XS
SM
MD
LG