Linkovi

Amerika proslavila Dan nezavisnosti


Vatromet iznad vašingtonskog spomenika i zgrade Kapitola, 4. jul 2012.
Vatromet iznad vašingtonskog spomenika i zgrade Kapitola, 4. jul 2012.

Obeležavanje 4. jula, Dana nezavisnosti Sjedinjenih Država, završilo se tradicionalnim vatrometima u mnogim gradovima i naseljima.

U prestonici Vašingtonu, masa sveta se okupila na Nacionalnom molu, ispred američkog Kongresa, gde je održan tradicionalni patriotski koncert, posle kojeg je spektakularni vatromet osvetlio nebo iznad vašingtonovog spomenika.

Predsednik Barak Obama je prethodno, u Beloj kući, primio 25 aktivnih članova američkih oružanih snaga, koju su svečano položili zakletvu i postali državljani Sjedinjenih Država. Predsednik je potom odao počast vojnim porodicama i pozvao ih da mu se pridruže na roštilju i koncertu Orkestra američkog mornaričkog odreda.

Medjutim, osim posledica prošlonedeljnog nevremena i nestašice struje i šumskih požara u Koloradu, Dan nezavisnosti su pratile još neke "nezgode". Stanovnici San Dijega u Kaliforniji, bili su očevici - ili najgoreg vatrometa za Četvrti juli, ili apsolutno najboljeg, kada se tehničkom greškom kompletna pirotehnika uključila u istom trenutku.

Ceo vatromet koji je trebalo da traje 18 minuta skraćen je na petnaestak sekundi. Zbunjeni posmatrači su stajali i čekali nastavak "programa", dok nisu obavešteni da idu kući i da je ceo spektakl - koji je pri tome trebalo da se odvija uz muziku - otkazan.
XS
SM
MD
LG