Linkovi

Obama: Značajan napredak u borbi protiv ID


Predsednik Barak Obama na konferenciji za novinare u Pentagonu posle sastanka Saveta za nacionalnu bezbednost o borbi protiv grupe Islamska država, 14. decembra 2015.
Predsednik Barak Obama na konferenciji za novinare u Pentagonu posle sastanka Saveta za nacionalnu bezbednost o borbi protiv grupe Islamska država, 14. decembra 2015.

Predsednik Barak Obama izjavio je da koalicija koju predvode Sjedinjene Države deluje "hiruški i precizno uz veliki osećaj hitnosti” u borbi protiv Islamske države u Siriji i Iraku, kako bi uništila tu grupu.

Na konferenciji za novinare posle razgovora sa najvišim funkcionerima u Pentagonu, predsednik Obama je rekao da su koalicioni avioni intenzivirali tempo vazdušnih napada na Islamsku državu, gadjajući ciljeve “snažnije nego ikada”.

“SAD i naše oružane snage i dalje predvode globalnu koaliciju u misiji sa ciljem da se uništi Islamska država”, rekao je predsednik Obama i dodao “U novembru smo bacilli više bombi na ciljeve Islamske države nego u bilo kom drugom mesecu od kako je ova kampanja počela.”

On je rekao da koalicija ubija lidere Islamske države, komandante i “ubice jednog po jednog”.

Američki predsednik je takodje rekao da Sekretarijat za unutrašnju bezbednost “unapredjuje svoj sistem upozoravanja kako bi pomogao američkom narodu da ostane budan i bezbedan.”

Predsednik Obama je prisustvovao brifingu svog nacionalnog bezbednosnog tima u Pentagonu. Medju prisutnima su bili potpredsednik Džo Bajden i sekretar za odbranu Eš Karter.

Prošle nedelje sekretar za odbranu Eš Karter je informisao senatski odbor za oružane snage o američkim nastojanjima “ sa ciljem ubrzanja kampanje” protiv Islamske države uključujući slanje specijalnih operativnih jedinica i vršenje vazdušnih napada na kamione cisterne koji pomažu u finansiranju te grupe. Karter je istakao da je za borbu protiv Islamske države potrebna veća pomoć drugih zemalja širom sveta.

XS
SM
MD
LG