Linkovi

Nove metode u urgentnim centrima


Zahvaljujući primeni novih metoda pacijenti sa teškim povredama sada imaju veće šanse da prežive.

Debate o strožijoj kontroli vatrenog oružja u Sjedinjenim Državama su sve intenzivnije. Istovremeno, bolnice širom zemlje beleže smanjenje ozbiljnih prostrelnih povreda, tvrde lekari jednog kalifornijskog Urgentnog centra.

U jednom od najvećih urgentnih centara u Sjedinjenim Državama, tim specijalisti i medicinsko osoblje užurbano pokušavaju da spasu život jednog 60-o godišnjaka izbodenog nožem. Doktor Pip Talving je dežurni hirurg.

“Kada je zatvarao radnju napali su ga lopovi. Ima šest uboda nožem u grudi, stomak i vrat..”

Kod ovako ozbiljnih slučajeva uključen je ceo lekarski tim.

"Na hitan poziv, od svih nas se očekuje da u roku od pet minuta budemo u operacionoj sali. Kada pacijenta dovezu svi smo na okupu i svako obavlja svoj deo posla."

Doktor Demetrios Demetriades, direktor centra, kaže da je smrtnost njihovih pacijenata svedena na manje od dva odsto. Ono što doprinosi efikasnosti spasavanja je i brzina prebacivanja povređenog. Osoblje hitne pomoći ne pokušava da sanira povredu već radi po principu “pokupi i vozi”.

“Ne gubi se dragoceno vreme nastojanjima da se stanje pacijenta stabilizuje. Odmah se unosi u kola hitne pomoći i bez odlaganja, vozi pravo u urgentni centar.”

“Ozbiljne prostrelne rane. Jako krvarenje iz grudnog koša može se zaustaviti jedino operacijom”, ističe Pip Talving.

Što je bio slučaj ovog starijeg pacijenta koga je operisao doktor Talving. Zahvaljujući i principu “pokupi i vozi “ život je spasen i osamnaestogodišnjem Huanu Galardu, žrtvi pucnjave iz automobila u prolazu.

“Pacijent je imao prostrelne rane kroz srce i pluća. Da se to desilo pre dvadeset godina, bio bi mrtav”, ističe doktor Demetrios Demetriades

Međutim, Gajardo se dve nedelje posle operacije vratio kući.

“Uskoro ću nazad u školu i na nedeljne mise.”

Jedna od promena je selektivno odlučivanje o operacijama, posebno pacijenata sa prostrelnim ranama stomaka, gde nijedan vitalni organ nije ugrožen. Ne operisati, znači smanjiti rizik od postoperativnih komplikacija. Iskustva stečena na ratištima u Iraku i Avganistanu, u saniranju teških poverda, su da se umesto tradicionalne metode odnosno, operacije, ranjeniku daje velika količina infuzije.

“Sada povređenima, kroz infuziju dajemo samo derivate sveže krvi što daje značajne rezultate. To je jedina tečnost koju pacijent prima”, kaže Demetrios Demetriades

Promene koje je uveo ovaj Urgentni centar u Losanđelosu povećale su za 25 odsto šanse pacijenata, u kritičnom stanju, da prežive. Među njima je i ovaj stariji čovek izboden nožem, kome lekari prognozraju potpuni oporavak.
XS
SM
MD
LG