Linkovi

Urednik dnevnog lista Informer osuđen za govor mržnje


Novine u Srbiji

Prvostepenom presudom u Beogradu Viši sud osudio je odgovornog urednika dnevnog lista Informer, Dragana Vučićevića, za kršenje zabrane govora mržnje po tužbi Inicijative mladih za ljudska prava.

Presuda se odnosi na tekst sa naslovom "Rat stranim plaćenicima" i podnaslovom "Vlast u Srbiji mora da primeni zakone koji važe u SAD i zabrani rad NVO agenturama koje dobijaju milione evra sa Zapada da bi izazvale sukobe, podele i haos u zemlji" koji je list "Informer" objavio 1. februara 2017. U tekstu se na drugoj I trećoj strain navodi i da bi se “na taj način jednom za svagda stalo na put organizacijama poput soroševsko-šiptarsko-fašističke Inicijative mladih za ljudska prava”.

Sud je te navode okarakterisao kao govor mržnje, odbacujući sramnu argumentaciju pravnog zastupnika odbrane da kvalifikacije “izdajnik” ili “fašistička organizacija” predstavljaju stilske figure.

Inicijativa u saopštenju povodom reakcije na presudu kaže da se nada da će ova presuda predstavljati prekretnicu ne samo u sudskoj praksi, već i u promeni odnosa javnosti prema onima koji šire mržnju i inspirišu nasilje.

U kontekstu rasprave o pritiscima na sud od strane medija i predstavnika civilnog društva, koja je trenutno aktuelna u domaćoj javnosti, Inicijativa poziva sve da iskažu javnu i jasnu podršku ovoj sudskoj presudi, iako nije pravosnažna.

Odlukom suda, Vučićević Inicijativi mora da plati troškove parničnog postupka u iznosu od 44.300 dinara, a presudu o svom trošku mora da objavi u “Dnevnim nezavisnim novinama Informer bez komentara i odlaganja, a najkasnije u drugom narednom broju od dana pravosnažnosti presude”.

Inicijativa navodi da su sudske odluke temelj pravne države, ali da je neophodna i osuda javnosti koja je momentalna i efikasna, kako bi naše društvo jasno pokazalo da nije na strani onih koji šire mržnju, netrpeljivost i laži.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG