Linkovi

Urbane farme - oaza zdravog života


Adam Švarc i jedan volonter beru spanać na Ekositi Farmi.
Adam Švarc i jedan volonter beru spanać na Ekositi Farmi.

Iz godine u godinu, sve više Amerikanaca posećuje pijace gde kupuju hranu koja se uzgaja lokalno. Zapravo, potražnja je tolika da u napuštenim gradskim blokovima i u nenaseljenim zgradama širom zemlje počinju da niču omanje farme. Obrada zemljišta u naseljima, gde je pristup svežem voću i povrću ograničen, omogućava stanovnicima oko takvih urbanih farmi da promene način ishrane, pa čak i da transformiše problematične krajeve grada, što je slučaj u Edmonstonu, u državi Merilend, nedaleko od Vašingtona.

Na farmi “Ekositi”, usevi su dobro rodili ozelenevši inače sive i sumorne ulice prepune malih kuća, tržnih centara i radionica za popravku vozila. Marsi Klark podučava svoju decu kod kuće, a ovaj dan je bio rezervisan za lekciju o održivoj zemljoradnji na farmi “Ekositi”.

Važno je da deca razumeju vezu hrane koju jedu sa zemljom, vazduhom, zagađenjem i kako je to sve povezano sa njihovim zdravljem”, kaže Marsi Klark.

Umesto da sam tužan kad treba da jedem povrće, ja sam srećan. Povrće je zdravo u svakom pogledu”, dodaje Džon Klark.

Osetite vezu sa zemljom odakle dolazi hrana. Cenite hranu malo više i malo manje se razbacujete, jer znate koliko traje uzgajanje”, ističe Alston Klark.

Farma “Ekositi” neguje baš tu vezu u naselju, u kojem živi radnička klasa koja ima ograničen pristup svežoj hrani. Osnivač Margaret Morgan-Habard kaže da je farma oaza u kojoj se započinje sa zdravijim načinom života.

“Sve što ovde radimo služi kako bi ljudima pokazali kako se vodi uspešna održiva zajednica”.

To ne znači samo uzgajati povrće, voće i živinu, već i kako poboljšati kvalitet zemlje uz pomoć crva koji od hrane prave đubrivo. Beni Erez zadužen je za ovaj deo procesa.

U svakoj kofi se nalaze hiljade crva. Što ih je više to hrana brže prelazi iz đubreta u đubrivo”, ističe Beni Erez iz firme "Ekositi".

Eksperimentalna “Ekositi” farma nije povezane sa gradskim sistemom za električnu energiju, već se napaja pomoću solarnih panela. Staklenik se zagreva geotermalnim sistemom podzemnih cevi, što omogućava da povrće raste tokom cele godine. Kris Mos, poput drugih komšija, dolazi biciklom sa svojom decom svake nedelje po svežu hranu. Petogodišnji Oven Mos ima koristi od toga. "Volim da jedem povrće", kaže on.

A ako petogodišnjaka možete da naučite da voli povrće, onda postoji nada za budućnost.XS
SM
MD
LG