Linkovi

Uragan Majkl jača na putu do Floride, krenule i evakuacije


Satelitski snimak uragana Majkl

Uragan Majkl ojačao je u drugu kategoriju, dok se kreće ka severozapadnom delu Floride, gde je stanovnicima naređeno da se evakuišu zbog očekivanih opasnih talasa, vetra i kiše.

Naredba za evakuaciju izdata je za desetine hiljada stanovnika priobalnih područja, u devet okruga, dok se oluja kreće iznad Meksičkog zaliva, praćena vetrovima jačine do 155 kilometara na čas.

Uragan bi mogao da ojača u treću kategoriju pre nego što pogodi kopno, potencijalno kao najsnažnija oluja koja je pogodila severnozapadni deo Floride poslednjih najmanje deset godina.

"Uragan Majkl je ogromna oluja, koja je sve opasnija. Za 12 sati će biti očigledne posledice. Sada je vreme da se pripremimo", rekao je na konferenciji za novinare u utorak guverner Floride Rik Skot.

Skot je upozorio na moguće smrtonosne posledice plimnih talasa, koji bi mogli da dostignu visinu od gotovo 4 metra iznad normalnih nivoa mora, dok bi vetrovi mogli da dostignu jačinu od 177 kilometara na čas.

Guverner Floride zatražio je od stanovnika ugroženih područja da ne ignorišu upozorenja i poručio da "niko ne može da preživi takve talase".

Dok se Majkl kreće iznad otvorenog mora, naftne kompanije zaustavile su gotovu petinu proizvodnje u Meksičkom zalivu, i evakuisale radnike sa 10 platformi.

Prema procenama meteorologa, uragan će delove Floride pogoditi u sredu, dok su stanovnici duž 480 kilometara duge obale upozoravaju da se pripreme za dolazeću oluju.

U 35 okruga na Floridi je proglašeno vanredno stanje, a u pripremama za nevreme pomaže oko 1.250 pripadnika Nacionalne garde.

Državne službe, škole i univerziteti u severozapadnim okruzima biće zatvoreni do kraja nedelje. Sve su veći redovi na benzinskim pumpama,a rafovi u prodavnicama ispražnjeni. Vanredno stanje proglašeno je i u susednoj Alabami.

Oluja je već pričinila štetu u centralnoj Americi, gde je poginulo najmanje 13 osoba.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG