Linkovi

Isaias protutnjao pored Floride - ide prema Istočnoj obali


Plaža Vero na Floridi tokom udara tropske oluje Isaias (Foto: AP/Wilfredo Lee
Plaža Vero na Floridi tokom udara tropske oluje Isaias (Foto: AP/Wilfredo Lee

Tropska oluja Isaias prošla je istočnom obalom američke države Florida donoseći sa sobom jak vetar i obilne padavine.

Prema prognozama meteorologa Isaias se kreće Istočnom obalom i očekuje se da će u utorak stići do gradova Vašington, Filadelfije i Njujorka - pre nego što se uputi ka regionu Nove Engleske koji obuhvata države Mejn, Vermont, Nju Hempšir, Masačusets, Konetikat i Roud Ajlend.

U okviru mera predostrožnosti vlasti Floride zatvorile su plaže, parkove i centre za testiranje na koronavirus. Iako zvaničnici ne očekuju da će biti neophodna evakuacija građana, ipak pokušavaju da pripreme skloništa i da obezbede da se u njima poštuju mere socijalnog distanciranja da bi se sprečilo širenje virusa.

Guverner Floride poglasio je vanredno stanje za 12 okruga uz obalu Atalantskog okeana. Obilne kiše usled oluje trebalo bi da počnu da padaju na Floridi u subotu i da stignu do dve Karoline početkom sledeće sedmice.

U Severnoj Karolini, guverner Roj Kuper takođe je proglasio vanredno stanje u priobalnim okruzima i naredio evakuaciju ostrva Okrakok, koje je pogodio poslednji uragan Dorijan.

Na Bahamima, zvaničici su evakuisali ljude u Abaku i na istočnom kraju Grand Bahama, koji su živeli u privremenim objektima još od uragana Dorijan.

Ranije, dok je još bio tropska oruja, Isaias je protutnjao Portorikom i Dominikanskom Republikom, izazivajući prekid snabdevanja strujom i manje odrone zemljišta.

U Dominikanskoj Republici jedan čovek je izgubio život usled strujnog udara izazvanog padom električnog kabla, javio je AP.

Predsednik SAD Donald Tramp potpisao je deklaraciju o vanrednom stanju za Portoriko, koji se još nije u potpunosti oporavio od uragana Marija 2017. i nedavne serije zemljotresa.

Isaias je deveta oluja sa imenom tokom burne sezone uragana na Atlantiku.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG