Linkovi

URA napustila vladu izbornog poverenja


Građanski pokret URA odlučio je da napusti Vladu izbornog povjerenja zbog, kako su rekli, drastičnog kršenja Sporazuma o slobodnim i fer izborima. URA je ranije najavila taj potez ukoliko Demokratska partija socijalista izglasavanjem ugovora sa A2A i odbijanjem izmjena medijskih zakona prekrši Sporazum o slobodnim i fer izborima

Lider URE Žarko Rakčević kazao je da nisu ušli u vladu zarad vlasti i da ne žele da ostanu jer je zarad vlasti prekršen sporazum.

"Ne želimo da sprovodimo program DPS-a. Vlada je forsirala odluke štetne po interese države i građana", rekao je on i dodao da vladajuća Demokratska partija socijalista Mila Đukanovića "preuzima odgovornost za regularnost, odnosno neregularnost izbora".

Rakčevićeva URA je jedna od tri opozicione partije koje su od maja dio vlade. Opozicija je u Vladu ušla sa glavnim zadatkom da, kako su naveli, otkriju ranije izborne zloupotrebe i spriječe njihovo ponavljanje na novim parlamentarnim izborima zakazanim za 16. oktobar.

URA i preostale dve partije, Socijaldemokratska partija Ranka Krivikapića i Demos Miodraga Lekića optužili su ranije DPS za kršenje Sporazuma o slobodnim i fer izborima, jer nisu konsultovani u vezi sa produženjem ugovora sa italijanskom kompanijaom A2A o nastavku zajedničkog upravljanja Elektroprivredom Crne Gore izglasanim nedavno u Skupštini Crne Gore.

Oni smatraju da je taj sporazum štetan za državu, te da ih je sporazum obvezivao da se "važne oduke po državu" donose konsenzusom.

SDP i Demos su ranije najavili da će do sredine avgusta odlučiti da li ostaju u Vladi izbornog poverenja.

Politički analitičari su ranije najavili da će opozicija napustiti Vladu jer, kako su naveli, nije uspela da nađe zloupotrebe u vezi sa ranijim parlamentarnim izborima, a napuštanjem bi izbegla sopstveno kompromitovanje.

Izlazak Ure iz Vlade neće uzdrmati izvršnu vlast, a ta partija je dokazala da nikada nije imala kapaciteta da oktrije moguće zloupotrebe, ocijenila je potpredsjednica Vlade Azra Jasavić. Ona je navela da izlazak Ure neće ništa promijeniti.

Član Predsjedništva Demokratskog fronta i lider Nove srpske demokratije Andrija Mandić ocijenio je da ugovor sa italijanskom kompanijom A2A nije stvarni razlog najave izlaska GP URA iz Vlade. “Njihova odluka je samo izgovor za raniju pogrešnu političku odluku i nepotrebno političko lutanje“, rekao je Mandić.

Izlazak Građanskog pokreta URA iz Vlade dio je izbornih kalkulacija i ne može uticati na stabilnost Crne Gore”, ocijenio je analitičar Dušan Janjić.

Janjić smatra da je dobro što je bilo stranaka koje su prihvatile da budu dio Vlade, ali da je očigledno da interesi tih partija i najuticajnije, DPS-a, nisu isti.

XS
SM
MD
LG