Linkovi

Uprkos Trampovim obećanjima, otkazi u "Carrier"-u


Predsednik Donald Tramp u kompaniji "Carrier" u Indijani, decembar 2016.
Predsednik Donald Tramp u kompaniji "Carrier" u Indijani, decembar 2016.

Kompanija “Carrier” koja proizvodi rashladne uređaje u Indijani, i u vlasništvu je kompanije „United Technologies“, bila je u centru pažnje kampanje za predsedničke izbore 2016. – kada ju je predsednik Tramp kritikovao zbog najave da će premestiti fabriku iz Indijane u Meksiko. Iako je posle izbora Tramp uspeo da ispregovara sa „Carrier-om“, da ostane u Indijanapolisu, tako što je vlada kompaniji dala i određene poreske olakšice, stotine radnika ostaće bez posla ove godine.

Tokom kampanje za predsedničke izbore 2016., Robert Džejms, radnik kompanije “Carrier” iz Indijanapolisa, brinuo je hoće li zadržati posao. Kada je u aprilu 2016. govorio za Glas Amerike, strahovao je da će dobiti otkaz kada “Carrier” izmesti proizvodnju u Meksiko. Od tada se mnogo toga desilo. Zahvaljujući Trampu, “Carrier” i dalje radi i proizvodi rashladne uređaje.

Zahvalni smo na onome što je predsednik Tramp učinio”.

Robert Džejms je zadržao svoj posao i sada je predsedninik sindikata “United Steelworkers Local 1999” koje zastupa radnike “Carriera”. Iako su se od poslednjeg razgovora sa novinarima Glasa Amerike desile i neke pozitivne stvari, Džejms kaže da je budućnost fabrike i dalje neizvesna.

Ono što smo videli u decembru kada je predsednik Tramp došao u “Carrier” – sve je to bila samo predstava”.

Zbog toga što su, kaže Džejms, samo neki poslovi sačuvani.

Pred stotinu ljudi koji su stajali u sali rekao je da će sačuvati 1.100 radnih mesta. I nije bio u pravu”.

Džejms kaže da samo 730 radnika treba da ostane u Indijani. A ovog vrelog julskog dana, prvi talas od 338 radnika, napustio je fabriku - zauvek. Mohan Tatikonda je profesor menadžmenta u Keli poslovnoj školi na Univerzitetu Indijana. Kaže da poslovi, poput ovih u kompaniji “Carrier” s vremenom postaju slabije plaćeni.

Nije baš da su svi poslovi u fabrici sačuvani, da su plate iste i da će tako biti zauvek. Možemo da budemo srećni, napravila se razlika za živote mnogih porodica, ali nije dugoročno održivo rešenje, niti je rešenje koje se može primeniti u ostalim fabrikama”.

Iako je njegov posao za sada siguran, Robert Džejms je fokusiran na to da pomogne onima koji odlaze ove godine i traže nova radna mesta.

Mnogi od njih su u mojim godinama I to umnogome otežava stvari. Jer nije dobro kada tražite posao u svojim 50-im”.

Zbog toga se Džejms nada da će na ovom poslu ostati do penzije – cilja do kojeg ga deli još nekoliko godina.

XS
SM
MD
LG