Linkovi

Uprkos porukama iz Zagreba, gradonačelnik Vukovara ne odustaje od protesta u oktobru


Arhiva - Pripadnici Hrvatske vojske odaju počast pored spomenika ubijenima u Vukovaru 1991. godine, na farmi Ovčara, kraj Vukovara, Hrvatska, 8. novembra 2014.
Arhiva - Pripadnici Hrvatske vojske odaju počast pored spomenika ubijenima u Vukovaru 1991. godine, na farmi Ovčara, kraj Vukovara, Hrvatska, 8. novembra 2014.

Gradonačelnik Vukovara iz HDZ-a Ivan Penava, poručio je da ne odustaje od održavanja protesta 13. oktobra, zbog, kako je rekao, nerešenih pitanja ratnih zločina. Udruženja veterana koji su se borili u oružanim sukobima od ’91. do ’95. godine, najavili su takođe da će se odazvati protestu u Vukovaru.

Iako se premijer Andrej Plenković protivi održavanju protesta, ni nakon razgovora sa Penavom, gradonačelnik nema nameru da otkaže zakazan skup. Penava je protest sazvao zbog, kako je ranije najavio, "sramotnog ćutanja hrvatskih državnih institucija kada je reč o procesuiranju svih odgovornih za ubijene i nestale žrtve agresije na Vukovar i Hrvatsku”.

"Protest ostaje. Nema govora o tome da se povučem, jer bih ispao previše neozbiljan prema toj problematici, koja je sve samo ne neozbiljna,” rekao je Penava i tvrdi da od tog stava neće odustati.

Sa druge strane, Plenković je nedavno rekao da "nema nekažnjivosti za najteže i najbrutalnije zločine koji su se dogodili u Vukovaru" i, da sa te strane ima razumevanje da pokretanje te teme, ali da nema nimalo razumevanja za način kako je to učinjeno.

U Vukovaru se očekuje i 1.500 do 2.000 hrvatskih veterana koji dolaze na sportske igre HVIDRA-e, pa je sve dobilo političku konotaciju i mnogi u vladajućem HDZ-u ovu inicijativu vide kao novi udar desne stranačke struje na premijera, kako navode zagrebački mediji.

Mediji u Hrvatskoj podsećaju i da 13. oktobar ima svoju ratnu simboliku, jer je na taj dan 1991. trebalo je da bude sproveden jedan, kako se navodi, ozbiljan proboj većih snaga Hrvatske vojske u opkoljeni grad da bi se pomoglo vojsci i civilima. Ta akcija je, međutim, u poslednjem trenutku otkazana, a do danas se ne zna ko je i zašto tako odlučio.

"Uglavnom, mnogo je Vukovaraca koji smatraju da su tim činom izigrani, čak i izdani. Nije, dakle, Penava slučajno odabrao upravo taj datum, a kada se još shvatilo da će tog vikenda u Vukovar doći 1500 do 2000 branitelja na sportske igre Hvidre, sve je dobilo političku konotaciju", piše Jutarnji list.

Međutim gradonačelnik Penava kaže da se o protestu nije konsultovao sa predstavnicima udruženja veteranai da je razlog za održavanje protesta samo zadovoljenje pravde za nestale i ubijene.

"Brojne porodice su frustrirane, mnogi nemaju ni dokaze da su im članovi preminuli, odnosno nemaju njihove ostatke. Nisu osetili pravdu. Mi uopšte ne znamo tačan broj žrtava. Jedan broj žrtava nećemo nikada doznati jer nekih svedoka više nema, odnosno sve ih je manje. Dok ne dobijemo te odgovore, ja ću istrajati na prozivanju,” kaže Penava.

Gradonačelnika Vukovara inače bezrezervno podržava i Gradska organizacija HDZ-a, a to što će se protest dogoditi istovremeno kad i sportske igre Hvidre, u lokalnoj vlasti kažu da je puka slučajnost.

XS
SM
MD
LG