Linkovi

Uprava za šume poklanja sadnice za pošumljavanje


Brda u kraju oko Kosjerića u Srbiji, Foto: VOA

Državna Uprava za šume ponudila je besplatno sadni materijal građanima koji žele da na svojim posedima većim od pet ari zasade drveće, objavljeno je u pozivu na sajtu Uprave pri Ministarstvu poljoprivrede.

U akciji “Zasadi drvo” Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede svake godine dodeljuje sredstva za finansiranje radova na podizanju novih šuma, kao i sanaciji i melioraciji postojećih šuma.

Za ove namene u Budžetskom fondu za šume RS u 2019. godini opredeljeno je 80.000.000 dinara za nove ugovore, kao i 30.000.000 dinara za radove ugovorene u jesen 2018. godine.

Građani koji imaju šumsko zemljište sa dokazom o vlasništvu mogu da se obrate najbližem registrovanom šumskom rasadniku i tako prijave za besplatno dobijanje sadnog materijala.

Za besplate državne sadnice mogu da se prijave i građani koji imaju poljoprivrednog zemljište uz prethodnu obavezu da kod Uprave za poljoprivredno zemljište Ministarstva poljoprivrede dobiju saglasnost za pošumljavanje.

Ukoliko šumski rasadnik ima na raspolaganju odgovarajući sadni materijal zaključiće ugovor sa građaninom po kome će obaveza rasadnika biti da obezbedi sadni materijal i pruži uputstva a građanina da poštuje uputstva i posadi sadnice na svom zemljištu.

Najbolje je zahev podneti u rano proleće ili ranu jesen, pre početka radova na pošumljavanju, kako bi se na vreme obezbedio potreban sadni material, navodi se iz uprave za šume.

Spisak registrovanih šumskih rasadnika sa kojih u Srbiji ima 55, sa kontaktima, postoji na sajtu Uprave za šume.

Trošak ovakvog od države podržanog načina sadnje snosi Budžetski fond za šume Republike Srbije a pravo na podršku ostvaruje se preko konkursa na kojima učestvuju pravna lica ili preduzetnici koji imaju registrovane rasadnike.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG