Linkovi

Upozorenje Vašingtona putnicima iz SAD zbog mogućih nemira na severu Kosova


Američki Stejt department upozorio je američke građane koji nameravaju da idu na Kosovo, posebno na sever - u Mitrovicu, Leposavić, Zubin Potok i Zvečan - da budu oprezni, objavila je u novom obaveštenju za putovanja Ambasada SAD u Prištini.

Abasada je prenela upozorenje Stejt departmenta u kome se od američkih državljana koji žele da idu na Kosovo traži dodatni oprez zbog mogućih nemira, ali se u upozorenju pominju i teroristički napadi.

"Terorističke grupe nastavljaju da planiraju moguće napade u regionu Balkana, uključujući i Kosovo. Napadi mogu nastati sa malo ili bez ikakvog upozorenja. Ciljevi mogu biti turističke lokacije, stanice, pijace, tržni centri, hoteli, klubovi, restorani, mesta bogosluženja, parkovi, sportski i kulturni događaji, obrazovne ustanove, aerodromi i druge javne površine", navodi Stejt department.

U upozorenju se kaže da se "politički motivisano nasilje javlja širom Kosova".
Ambasada je objavila upozorenje kako bi pomogla građanima SAD da dođu do važnih informacije o bezbednosti, da znaju da treba da izbegavaju demonstracije, da se drže mesta kojih se drže i ostali "zapadnjaci", kaže se u upozorenju.

Na sajtu je navedeno da tenzije među zajednicama na severu Kosova nastavljaju da podstiču nasilje, demonstracije i druge vrste nemira u Severnoj Mitrovici, Leposaviću, Zubinom Potoku i Zvečanu.

Saveti za putovanje imaju nekoliko nivoa, daju opis rizika, pružaju jasne korake koje treba preduzeti.

Između ostalog, ta uputstva sadrže i informacije o demonstracijama, trendovima kriminala i događajima.

XS
SM
MD
LG