Linkovi

Predsednik UEFA: Klubovima i igračima otcepljene Superlige zabraniti učešće u svim takmičenjima


Amblem Evropske fudbalske unije (Foto: REUTERS/Denis Balibouse)

Evropska fudbalska unija (UEFA) objavila je da će klubovima i igračima koji su predložili osnivanje, kako je naznačeno, otcepljene Superlige biti zabranjeno učešće u svim takmičenjima čiji je osnivač kao i nastup na Svetskom prvenstvu.

Reč je o najavi forrmiranja evropske fudbalske lige koju bi činilo dvanaest najvećih klubova među kojima su Mančester junajted, Real Madrid i Juventus.

Naš pravni tim i dalje procenjuje situaciju. Preduzćemo sve sankcije koje su nam na raspolaganju i obavestićemo vas o daljim koracima što pre bude moguće. Moje mišljenje je da tim klubovima i igračima što pre treba zabraniti prisustvo u svim takmičenjima", rekao je Čeferin u obraćanju medijima.

Moje mišljenje je da tim klubovima i igračima što pre treba zabraniti prisustvo u svim takmičenjima: Aleksandar Čeferin, predsednik UEFA
Moje mišljenje je da tim klubovima i igračima što pre treba zabraniti prisustvo u svim takmičenjima: Aleksandar Čeferin, predsednik UEFA

Planove o osnivanju Superlige, takmičenja koje ne bi bilo pod okriljem Evropske fudbalske unije, već u vlasništvu dvanaest klubova kojii planiraju da je osnuju, Čeferin je žestoko kritikovao.

"UEFA i fudbalski svet protive se sramotnom i sebičnom predlogu nekoliko evropskih klubova čiji je motiv pohlepa. Svi smo ujedinjeni protiv besmislenosti tog projekta", rekao je predsednik UEFA.

Šta je Superliga?

Dvanaest najboljih fudbalskih klubova u Evropi osnovalo je samostalnu Superligu, što se tumači kao deo borbe za uticaj u svetu fudbala, ali i za novac.

Superliga će biti rivalsko takmičenje UEFA-inoj Ligi šampiona, a njeno osnivanje osudili su i u svetu fudbala i politike.

Mančester junajted, Real Madrid i Juventus su među vodećim članovima nove lige, a UEFA je zapretila da će im zabraniti učešće na domaćim i međunarodnim takmičenjima, kao i da će pokušati da ospori osnivanje Superlige.

Francuski predsednik Emanuel Makron i britanski premijer Boris Džonson podržali su stav UEFA-e.

Arhiva: Državnici Britanije i Francuske Boris Džonson i Emanuel Makron
Arhiva: Državnici Britanije i Francuske Boris Džonson i Emanuel Makron

U novoj Superligi su i Liverpul, Mančester siti, Čelsi, Arsenal i Totenhem hotsper, kao i Barselona i Atletiko Madrid. Priključili su se i AC Milan i Inter Milan.

Superliga ima 15 članova osnivača i 20 timova, sa novih pet koji se kvalifikuju svake sezone. Deliće fond od 3,5 milijarde evra koje planiraju da potroše na infrasturkturne projekte i borbu protiv pandemije.

"Pomoći ćemo fudbalu na svakom nivou i vratiti ga na mesto koje mu pripada. Fudbal je jedini sport na svetu koji ima više od četiri milijarde fanova i naša je odgovornost da ispunimo njihove želje", rekao je predsednik Real Madrida Florentino Perez, inače i prvi predsednik Superlige.

U Superligi za sada nema francuskih i nemačkih klubova.

FIFA je osudila osnivanje ove lige mimo "međunarodnih fudbalskih struktura", ali nisu pominjane eventualne zabrane.

Pre obraćanja Čeferina UEFA je u saopštenju, zajedno sa engleskom, španskom i italijanskom ligom, poručila da je spremna da koristi "sva sredstva" kako bi se izborila sa otcepljenom Superligom, kao i da će klubovi koji su otišli, biti onemogućeni da učestvuju na domaćim takmičenjima poput Premijer lige.

"Hvala klubovima u Francuskoj i Nemačkoj i drugim zemljama koji nisu hteli da u ovome učestvuju. Pozivamo ljubitelje fudbala, podržavaoce i političare da nam se pridruže u borbi. Partikularni interesi pojedinaca su otišli predaleko, dosta je bilo", saopštila je UEFA.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG