Linkovi

Uoči Lunarne nove godine, velika potražnja za tetovažama zmaja


Tetovaža zmaja na nozi (Foto: AP/Lindsey Parnaby)
Tetovaža zmaja na nozi (Foto: AP/Lindsey Parnaby)

Nova tetovaža prikazuje džinovskog zmaja kako silazi niz levu ruku osobe. Naziru se crvena, plava i žuta boja.

Tatu majstor Markus Juen stvara ove šarene tetovaže više od 12 godina. Njegov salon ukrašen je nizom istorijskih slika. Zidove krase stare ilustracije zmajeva ranijih generacija lokalnih umetnika tetovaža.

„Zmaj uvek ima mnogo dobro značenje, posebno za ljude iz Azije. Čak bi i carevi koristili zmajeve na slikama. Deluje najsuperiornije od svih stvorenja. Ako ćete imati tetovažu, nećete birati miša za početak. Želite najbolju tetovažu i nešto što će vam pružiti samopouzdanje", kaže Markus.

Lunarni novogodišnji praznici počinju 10. februara, čime počinje Godina Zmaja.

Australijanac Evan Mekarti, koji šest godina živi u Hong Kongu, već ima nekoliko drugih tetovaža. Ali ovaj mesec je izabrao da napravi veliku novu tetovažu zmaja na levoj ruci. Juen je rekao da će proces trajati tri sesije. Od skiciranja do bojenja, ima puno detalja, a koža mora da se odmori neko vreme nakon sati pod iglom.

Skup majstora tetovaže u Hong Kongu 2023.
Skup majstora tetovaže u Hong Kongu 2023.

Mekarti je rekao da je posetio mnoge hramove i sveta mesta u Hong Kongu i da je na jednom od njih primetio zmaja.

„Sviđa mi se ta slika, to je kineski zmaj, pa sam odlučio da tetoviram zmaja“, rekao je.

Juen je počeo sa šestomesečnom praksom u tradicionalnom salonu za tetoviranje u Hong Kongu. Zatim se sam razvijao. Pre osam godina pokrenuo je sopstveni biznis, a sada, sa 33 godine, ima šest mlađih umetnika na praksi.

Juen je rekao da je njegov sve što je naučio o ilustraciji zmaja u hongkonškom stilu. On radi na održavanju tradicionalnog stila kulture tetovaža. Brine o svakom detalju, od krljušti na koži do strukture kandži i, naravno, do izraza lica stvorenja.

U prošlosti su se tetovaže zmajeva često povezivale sa gangsterima, ali sada su popularne i nemaju te konotacije. U gradu ima stotine studija za tetoviranje, od malih sa jednim majstorom do većih studija sa pet ili šest umetnika.

Kako se Godina Zmaja približava, zmajevi su sve više traženi.

Umetnik rođen u Britaniji Džon Dagal vodi svoj salon za tetovaže „Zmajeva jazbina” više od 10 godina. Zmajevi su jedan od njegovih prepoznatljivih tetovaža. Naučio je zanat u Hong Kongu od Džimija Hoa, jednog od najpoznatijih i najcenjenijih umetnika.

Za njega je zmaj večni simbol i nikada neće izaći iz mode.

„Samo mislim da estetski izgledaju stvarno, stvarno kul. I zaista su napravljeni da idu na telo. Bukvalno ih stavite bilo gde i izgledaće dobro. Tetovaže zmajeva su zaista vanvremenske. Izgledaće dobro kada imate 20 godina, a i dalje će izgledati dobro kada imate 60“, rekao Dagal.

Nedavno je radio na specijalnom crtežu zmajeva. Klijentkinja Ketrin Čizmen je doletela u Hong Kong koji joj je bio poslednja stanica na godišnjem odmoru, a želela je crno-belog zmaja na levom kuku.

"Postoji bogata mitologija o zmajevima, naročito ovde u Hong Kongu, što je jedan od razloga zašto sam želela da dođem ovde“, rekla je Čizmen.

Njen otac, koji je umro pre nekoliko meseci, ju je uveo u tu vrstu konteksta, i to joj je veza sa njim.

Lunarna Nova godina, poznata i kao Prolećni festival, označava početak lunisolarnog kalendara. Svaka godina je nazvana po jednom od 12 znakova kineskog zodijaka u ciklusu koji se ponavlja. Godina zmaja sledi za godinom zeca.

XS
SM
MD
LG