Linkovi

Studenti se vraćaju na Univerzitet u Hjustonu posle poplava


Studenti u kampusu Univerziteta u Hjustonu tokom poplava
Studenti u kampusu Univerziteta u Hjustonu tokom poplava

Dok se stanovnici Hjustona i dalje oporavljaju od uragana Harvi studenti gradskog Univerziteta vraćaju se svakodnevnoj rutini, predavanjima i pričaju o iskustvu sa rekordnim poplavama.

Na Univerzitetu u Hjustonu stvari se konacno vraćaju na normalu… najvećim delom.

Do sada sve deluje dobro. Mislim da je malo haotično jer su morali da mi izmene raspored predavanja.. neke prostorije se i dalje čiste", kaže studentkinja Valentina Diaz.

Iako je univerzitet otvoren moja predavanja još nisu počela. Jednostavno, profesori se moraju pozabaviti onim studentima koje je uragan više pogodio”, kaže studentkinja Adrijana Galindo.

Mnogi stanovnici i dalje razmišljaju o posledicama uragana. Amber Duarte i njena porodica iskusili su više od 20cm poplave u svojoj kući.

“Naravno, bili smo spremni na polazak jer je nivo vode ispred kuće porastao u nekoliko minuta”, rekla je studentkinja Amber Duarte.

“U našoj kući bilo je metar i po vode. Nivo se nije spuštao sve do juče, ukupno nedelju dana.”, kaže student Aramiš Kan.

Povratkom na predavanja studentima je pomoć ponudila i predsednica Univerziteta..uz nekoliko opomena.

"Budite svesni onoga što mogu da učinim za vas – molim vas ne tražite da vam ispravljam ocene. Žao mi je, ali to nije moguće."

Abrahama Garsiju su od njegovih ocena više brinule odluke Trampove administracije o ukidanju programa zaštite mladih imigranata DACA, čiji je i sam primalac. Ipak, bio je odlučan da diplomira.

“Jedino što možemo da uradimo je da krenemo napred i nastavimo obrazovanje. Shvatamo da je ključ uspeha.”

"Mi predstavljamo instituciju visokog obrazovanja i želimo da svojom strašću prema prenošenju znanja vaspitavamo mlade ljude i pomažemo im da ispune svoje snove. Uprkos tome što ne znamo ko je nedokumentovan na kampusu, nismo zabrinuti. Oni svi imaju jednaku šansu da se školuju"., kaže Renu Kator, predsednica Univerziteta u Hjustonu.

Armando Salinas, imigrant u programu DACA, ostaje optimističan.

Uprkos riziku ne može se živeti u strahu.“

Pošto su prošli i uragan Harvi, stanovnici Hjustona definitivno znaju ponešto i o istrajnosti.

XS
SM
MD
LG