Linkovi

Uništeno više od 18.000 komada oružja


Arhiva

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović prisustvovao je u petak uništavanju više od 18.000 komada malokalibarskog i lakog naoružanja, koje je zaplenila policija ili koje je predato tokom procesa legalizacija, koje su sprovođene u ranijem periodu.

U Centru za reciklažu Železnik ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović upozorio je da kada prestane proces legalizacije oružja, krajem leta, prete krivične sankcije koje idu i do 12 godina zatvora.

Stefanović je ukazao da još traje proces legalizacije i pozvao građane, koji imaju ilegalno oružje u posedu, da ga donesu u policijsku stanicu i spreče da ono bude deo izvršenja krivičnog dela.

“Sada je trenutak, dok traje legalizacija, da bez krivične odgovornosti građani mogu da predaju oružje policijskoj stanici i da se reše tog tereta,” podvukao je on.

Izrazio je zadovoljstvo što se sprovode aktivnosti uništavanja malokalibarskog oružja.

U Centru za reciklažu uništeno je više od 18.000 komada pištolja, pušaka, automatsklih pušaka i mitraljeza.

Stefanović je naveo da je uništeno 7.478 pištolja, 589 revolvera, 1.723 pušaka, 3.040 sačmarica, 960 automatskih pušaka, 66 mitraljeza, vazdušnog oružja, drugog oružja, mehanizama za pravljenje.

“Ovo je aktivnost kojom činimo da zemlja bude bezbednija, sklonimo ilegalno oružje sa ulica. Ovo oružje potiče iz policijskih zaplena i procesa legalizacije. Građani treba da predaju oružje i izbegnu moguću krivičnu odgovornost i teške posledice po druge,” upozorio je ministar.

Predstavnik UNDP Karla Herši istakla je da akcije uništavanja oružja čine Srbiju boljim i bezbednijim mestom.

Ona je ukazala da održivi razvoj ne može da se postigne bez mira, a cilj UNDP je da pomogne održivom razvoju i zato podržava ovakve akcije.
Herši je istakla da to predstavlja i poseban doprinos smanjenju rodnog nasilja, jer statistike pokazuju da jedna od tri žene biva ubijena malokalibarskim oružjem.

Predstavnik Delegacije EU u Srbiji Oskar Benedikt ističe da akcija uništavanja oružja pomaže da se od Srbije napravi bezbednije mesto.
"Kao što se pokazalo u drugi mestima to što posedujete oružje kući ne znači da ste bezbedniji, već manje bezbedni", poručio je on.

Benedikt je najavio da će Evropska Unija nastaviti da podržava ove akcije, rekavši da Unija želi da čitav kontinent bude bezbedniji.

Ukazao je da je pre par nedelja postignut dogovor oko finansija za naredne tri godini.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG