Linkovi

Uništavanje starog naoružanja u CG uz pomoć NATO-a


U Crnoj Gori će uz pomoć NATO Fonda povjerenja za demilitarizaciju viškova municije, za 15 mjeseci biti uništeno više od 400 tona zastarjelog naoružanja, saopšteno je danas na predstavljanju programa.

Programski menadžer NATO Agencije za podršku i nabavke, Džon Bosmans kazao je da će NATO projekat pomoći Crnoj Gori da demilitarizuje više od 400 tona viška naoružanja.

“Demilitarizacija viška naoružanja je značajana u smislu smanjenja rizika od slučajnih eksplozija zastarelog naoružanja i u smislu podrške Ministarstvu odbrane kod zatvaranja starih skladišta”, rekao je Bosmas.

On je kazao da to mora biti urađeno na siguran i efikasan način. Kako je naveo, uništenje oružja će početi vrlo brzo, a projekat bi trebalo da počne u maju ili junu.

Ambasador Velike Britanije u Podgorici, Jan Viting, kazao je da početak projekta predstavlja još jednu fazu sve bliže saradnje između Crne Gore i NATO-a.

“Ovaj praktični aspekt je izuzetno bitan. Prosec uništavanja više od četri tone stare municije tokom sljedećih 15 mjeseci doprinosi ne samo sigurnosti crnogorskih građana već i omogućava crnogorskoj vojsci da efikasnije rasporedi svoje resurse”, ocijenio je Viting.

On je rekao da očekuje da će procedura ratifikacije protokola o pristupanju Crne Gore Alijansi uskoro biti uspješno okončana.

Državni sekretar u Ministarstvu odbrane, Slobodan Filipović, rekao je da je nakon obnove nezavisnosti, Crna Gora na svojoj teritoriji naslijedila velike količine zastarjelog naoružanja i ubojnih sredstava koja su bila nefunkcionalna za dalje potrebe Vojske.

On je istakao da je Crna Gora predano radila na rješavnju tog pitanja, kroz MONDEM projekat i u saradnji sa Sjedinjenim Američkim Državama, čime je ukupna količina viškova, od preko deset hiljada tona, smanjena za oko 85 odsto.

“NATO Fond za demilitarizaciju smatramo izuzetno koristim, s obzirom da implementacija projekta obezbjeđuje Crnoj Gori, uz stručnu i finansijsku podršku NATO partnera, da dugoročno riješi pitanje viška ubojnih sredstava koja predstavljaju i potencijalnu opasnost po život i zdravlje građana”, rekao je Filipović.

On je kazao da se očekuje uništavanje 403 tone viška municije i minsko-eksplozivnioh sredstava, kao i da će sredstva će biti demilitarizovana na najsavremeniji način koji garantuje bezbjednost i odgovoran odnos prema očuvanju životne sredine”.

Filipović je rekao da su, prema zvaničnoj potvrdi NATO-a, prikupljena neophodna sredstva za realizaciju cjelokupnog projekta u iznosu od 700,77 hiljada EUR.

“Uvjeren sam da će i ovaj projekat doprinijeti produbljivanju saradnje Crne Gore i NATO-a i predstavljati dodatni dokaz uspješnog parnerstva, te da ćemo zajedničkim naporima riješiti ovo važno pitanje i na taj način unaprijediti bezbjednost naše zemlje”, naveo je Filipović.

On je rekao da se time ne uništava kompletno zastarjelo naoružanje koje Crna Gora posjeduje, ali da će sa NATO partnerima pokušati u budućnosti da riješe to pitanje.

Predstavnik njemačke Ambasade u Podgorici, Ingo Gnoyke, kazao je da je cilj NATO povjerilačkih fondova da se intenzivita i ojača partnerstvo i sardanja između nacija.

Prema njegovim riječima, to partnerstvo se temelji na sistemu zajedničkih vrijednosti i dogovora koji postoji kao uzajamne obaveze parterskih zemalja.

“Današnji povjerilačaki fond NATO u koji je Njemačka učestvovala sa značajnim sredstvima izraz je uzajamnog povjeranja i razumijevanja”, naveo je Gnoyke.

On je rekao da uništivanje nesigurne municije i ekplozivnih sredstava važan doprinos humanitarnoj bezbjednosti.

XS
SM
MD
LG