Linkovi

UNICEF: 115.000 dece u Srbiji apsolutno siromašno


U Srbiji 115.000 dece živi u apsolutnom siromaštvu, dok je dodatnih 30,2 odsto u riziku da padne ispod linije siromaštva, saopštila je kancelarija UNICEF-a u Srbiji. Takođe, tek svako drugo dete u Srbiji pohađa predškolsko obrazovanje, a kod najsiromašnijih taj procenat je samo devet odsto, odnosno šest odsto kada su u pitanju deca iz romskih naselja, kaže se u saopštenju objavljenom u sredu.

Srbija je i dalje zemlja u kojoj su ova deca, a posebno deca sa kompleksnim ili teškim oblikom smetnji u razvoju, i dalje isključena, kaže UNICEF, ali primećuje i da jeste došlo do promene stavova prema deci sa smetnjama u razvoju i invaliditetom.

Podaci pokazuju i da se gotovo 60 odsto devojčica iz romskih naselja uda pre punoletstva, da tek jedna petina romske dece pohađa srednju školu i da 32 odsto mladih možda neće moći da se zaposli.

Istovremeno, u Srbiji u prethodnom periodu napravljen značajan napredak u ostavrenju odredbi Konvencije o pravima deteta, jer danas dete u Srbiji "ima veoma dobre šanse da preživi prvu godinu života, a gotovo 100 odsto dece ima odlične šanse da pohađa osnovnu školu".

Deca u Srbiji imaju relativno dobar pristup uslugama, mogu da koriste internet i digitalne tehnologije, dok verovatnoća da će nastaviti obrazovanje iznosi 89 odsto, kaže se.

Predstavnica UNICEF-a Vesna Savić Đukić kazala je da se ove godine obeležava tridesetogodišnjica usvajanja Konvencije o pravima deteta, ali i da sada živimo u svetu digitalnih tehnologija, promena u životnoj sredini, dugogodišnjih konflikata i masovnih migracija, koje su iz korena promenile detinjstvo.

Srbija se, prema njenim rečima, suočava sa negativnim demografskim trendom, zbog čega bi vladine institucije, biznis sektor, nevladine i organizacije civilnog društva trebalo da ulažu u najmlađe.

"Najugroženija deca iz najsiromašnijih i najmarginalizovanijih porodica su posebno podložna negativnom uticaju klimatskih promena, iako su ona u najmanjoj meri doprinela njihovoj pojavi", rekla je Đukić, stoji u saopštenju. Zbog toga UNICEF pruža podršku Kancelariji za upravljanje javnim ulaganjima i Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja kako bi se smanjenje rizika od nepogoda uvelo u školski program.

UNICEF je podržao integraciju sadržaja koji se odnose na smanjenje rizika od nepogoda i u saradnji sa Savezom učitelja Srbije i doprineo obuci 496 nastavnika iz 224 škole iz 56 opština, obuhvatajući 60.000 dece, rekla je Đukić.

"Kontinuirano radimo i na mobilisanju privatnog sektora za unapređenje praksi u zaštiti životne sredine, kako bi se poboljšao položaj dece koja se nalaze na udaru klimatskih promena i ekološkog razaranja”, poručila je Đukić.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG