Linkovi

Arapsko proleće, Bliski istok - teme UN


Arapsko proleće, Bliski istok - teme UN
Arapsko proleće, Bliski istok - teme UN

Svetski lideri okupiće se iduće nedelje u Njujorku, na godišnjem zasedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija. Mnogo toga se promenilo od njihovog prethodnog susreta, prošlog septembra, uključujući neočekivanu izmenu političkog pejsaža na Bliskom istoku i krah mirovnih pregovora izmedju Palestinaca i Izraelaca. To su teme koje će verovatno dominirati na sedmodnevnom zasedanju Generalne skupštine.

Izvesno je da će glavna tema Generalne skupštine biti pro-demokratski pokret, koji je započeo u Severnoj Africi da bi se proširio po Bliskom istoku, sve do Jemena.

U martu, pošto su desetine pro-demokratskih demonstranata ubijene u njegovoj zemlji, bivši ambassador Jemena u UN, Abdulah Alsaidi, podneo je ostavku. On je sada viši saradnik nezavisnog Medjunarodnog instituta za mir u Njujorku. Alsaidi smatra da će tim zemljama biti potrebna medjunarodna podrška da bi im se olakšala tranzicija ka demokratiji.

Nekim zemljama biće potrebna ekonomska pomoć, drugima neće jer imaju naftno bogatstvo, to je slučaj sa Libijcima. Siriji i Jemenu će, na kraju, biti potrebna ekonomska pomoć, ali takodje i politička podrška. Biće potrebno da se pomogne tim narodima u transformaciji iz diktatorskih režima u demokratiju.”

Prošle godine, američki predsednik Barak Obama rekao je Generalnoj skupštini da se nada da će do septembra 2011. medju njenim članicama videti palestinsku državu.

Svi medju nama koji su prijatelji Izraela moraju da razumeju da istinska bezbednost jevrejske države zahteva nezavisnu Palestinu, koja će omogućiti palestinskom narodu da živi uz dostojanstvo i mogućnosti za razvoj.”

Medjutim, novo širenje izraelskih naselja je prekinulo mirovne pregovore i napredak kojem se nadao predsednik Obama. Palestinci sada kažu da će možda zatražiti priznanje ili čak puno članstvo u Ujedinjenim nacijama. Portparol Stejt Department Viktorija Nuland najavljuje da će Vašington blokirati tu inicijativu ako dospe pred Savet bezbednosti UN.

Mislim da nikoga u ovoj prostoriji neće iznenaditi da se SAD protive pokušaju Palestinaca da u Njujorku izdejstvuju uspostavljanje svoje države, jer se to može postići samo pregovorima. Dakle, ako takav predlog dodje na glasanje u Savetu bezbednosti, SAD će uložiti veto.”

Bez obzira na to, kaže Abdulah Alsaidi, Palestinci će ipak pokušati da dobiju priznanje u Ujedinjenim nacijama jer nemaju šta da izgube.

Prvo, za Palestince, mirovni pregovori ne postoje. Tako da, kada im kažete – ne idite pred UN jer će to uništiti mirovni proces, oni odgovaraju – nema mirovnog procesa. Tako da Palestinci nemaju alternative, iz svog ugla, osim da odu pred UN i traže priznanje države Palestine u granicama od 4. juna 1967.”

Lideri će takodje razmatrati druga goruća medjunarodna pitanja, uključujući glad na Rogu Afrike, rat u Avganistanu i neširenje nuklearnog naoružanja.


XS
SM
MD
LG