Linkovi

Kosovo nije primljeno u Unesko


Organizacija Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu, Unesko, odbila je zahtev Kosova za članstvo jer na glasanju Generalne skupštine Kosovo nije dobilo dvotrećinsku većinu glasova.

Od 142 glasa, 92 zemlje članice glasale su za prijem Kosova u Unesko, odnosno tri glasa manje od potrebnih 95. Protiv članstva je glasalo 50 zemalja, a 22 su bile uzdržane.

"Mislim da je ovo svojevrsni trijumf istine i trijumf vrline. Možda mali korak, ali korak koji bi mogao voditi ka ozdravljenju međunarodnih organizacija i ukupnih međunarodnih odnosa", rekao je ambasador Srbije pri Unesku, Darko Tanasković.

A zamenik ministra spoljnih poslova Kosova Petrit Seljimi je izjavio - "Ovo je bio korak unazad ali život ide dalje i broj naših aplikacija za međunarodne organizacije će se udvostručiti nakon današnjeg dana".

Inače, pred glasaje su zagovornici prijema Kosova trvdili da nije reč o prepoznavanju države, već potrebi da se stanovnicima Kosova omogući ptistup kulturnim vrednostima i obrazovanju.

Argumenti protiv su bili da bi prijem Kosova u Unesko značio politizaciju te organizacije i, konačno, kršenje međunarodnog prava.

Prošlog meseca je Izvršni savet Uneska tesnom većinom podržao kosovsku aplikaciju za članstvo u ovoj organizaciji.

Članstvo u Unesku bi otvorilo fondove od nekoliko miliona dolara za kulturu i obrazovanje osiromašene bivše srpske pokrajine.

Kosovske vlasti su obećale da će u slučaju prijema u Unesko sačuvati srpsko kulturno nasleđe

XS
SM
MD
LG