Linkovi

UN: Više od 10.000 civila ubijeno i ranjeno u Avganistanu u 2019.


Arhiva - Talibanski borac na straži u pakistanu, na granici sa Avganistanom, 24. maja 2008.
Arhiva - Talibanski borac na straži u pakistanu, na granici sa Avganistanom, 24. maja 2008.

Ujedinjene nacije izvestile su u subotu da je u konfliktu u Avganistanu tokom 2019. godine ubijeno više od 3.400 civila i ranjeno gotovo 7000.

UN misija ispomoći u Avganistanu (UNAMA) okrivila je talibane, Islamsku državu i druge militante grupe za izazivanje 49 odsto smrtnih slučajeva, dok su provladine snage, uključujući i koaliciju predvođenu SAD, odgovorne za 43 odsto smrti. Ostatak čine ljudi nastradali u unakrsnoj vatri i u drugim incidentima koji su u vezi sa konfliktom.

Izveštaj stiže u trenutku kada na snagu, u subotu, stupa dogovoreno sedmodnevno multilateralno primirje, koje treba da utre put Sjedinjenim Držvama za potpisivanje sporazuma sa talibanima 29. februara, koji za cilj ima okončanje 18 godina dugog avganistanskog rata, najdužeg u istoriji SAD.

UNAMA navodi u svom izveštaju da je broj ubijenih ili ranjenih civila u incidentima koji imaju veze sa konfliktom, samo u poslednjih 10 godina nadmašio mračnu granicu od 100.000 žrtava.

"Gotovo da ni jedan civil u Avganistanu nije izbegao da na neki način ne bude lično pogođen nasiljem", rekao je šef UNAMA Tadamiči Jamamoto.

"Apsolutni je imperativ za sve strane da iskoriste trenutak da okončaju borbe, pošto je mir odavno zakasneo; životi civila moraju biti zaštićeni i napori za postizanje mira su u toku", naglasio je on.

Potpisivanje sporazuma između SAD i Talibana trebalo bi da se dogodi ove subote u Kataru, uz svedočenje međunarodnih zvaničnika. To bi trebalo da otvori put za povlačenje oko 13.000 američkih vojnika iz te zemlje i otvori mirovne razgovore između strana u avganistanskom konfliktu o trajnom prekidu vatre na nivou cele zemlje i podeli moći u posleratnom Avganistanu.

XS
SM
MD
LG