Linkovi

UN usvojile globalni pakt o migraciji, SAD ga odbacile


Više od 160 zemalja članica Ujedinjenih nacija potpisalo je prvi međunarodni sporazum o koordinisanom rešavanju migrantske krize, uprkos protivljenju Sjedinjenih Država.

Na otvaranju dvodnevne konferencije o migraciji u Marakešu u Maroku, generalni sekretar UN Antonio Gutereš poručio je da migracija treba da bude "bezbedna a ne opasna i neregulisana".

On je pohvalio zemlje koje su potpisale pakt ali je pomenuo i one koje su ga kritikovale, navodeći da greše oni koji strahuju da će taj dokument narušiti njihov nacionalni suverenitet ili uspostaviti pravo ljudi da se iseljavaju u bilo koju zemlju požele. On je naglasio da se sporazumom samo afirmišu osnovna ljudska prava migranata.

Globalni sporazum sadrži 23 cilja, uključujući poboljšanje pristupa osnovnim uslugama, suzbijanje trafikinga, eliminaciju diskriminacije, obezbeđivanje uslova za pristojan rad i omogućavanje bezbednog i dostojanstvenog povratka onih koji se vraćaju svojim kućama. Sporazum nije pravno obavezujući.

O globalnom paktu o migraciji pregovarano je protekle dve godine a prošlog decembra, SAD su bile prva zemlja koja je odustala od njega, ocenjujući da nije u skladu sa američkom "imigracionom i izbegličkom politikom."

Nemačka kancelarka Angela Merkel, čija je zemlja primila stotine hiljada izbeglica sa Bliskog istoka, dobila je ovacije na konferenciji posle emotivnog govora u kojem je pozvala na poštovanje izbeglica i istakla da novi sporazum UN o migraciji predstavlja "temelj međunarodne saradnje."


XS
SM
MD
LG