Linkovi

UN u Srbiji: Podrška za 17 globalnih ciljeva


U godinama koje dolaze, podrška Ujedinjenih nacija u Srbiji fokusiraće se na 17 globalno usvojenih, konkretnih ciljeva, stavljenih u kontekst prioriteta i reformi u vezi sa procesima pristupanja Evropskoj uniji. Planirano je da u Srbiji bude sprovedeno više desetina programa, uz neprestanu podršku eksperata, kao i kroz iskustvo i dobre prakse koje UN donose u Srbiju iz zemalja širom sveta, rečeno je na svečanosti povodom obeležavanja 72. godišnjice Ujedinjenih nacija, koju su organizovali Vlada Srbije i Tim Ujedinjenih nacija u Srbiji, u Studentskom kulturnom centru u Beogradu. Predstavnici UN posebno su se zahvalili Srbiji na doprinosu koji daje učešćem u mirnovin operacijama širom sveta.

Podrška ekonomskom, socijanom i političkom razvoju Srbije, koju Tim Ujedinjenih nacija u Srbiji pruža, utemeljena je na osnovnim vrednostima ove globalne organizacije, naglašeno je na skupu.

“Naš rad bazira se na naporima da niko ne bude izostavljen, odnosno da svaki pojedinac mora da dobije podjednaku šansu u društvu. Istovremeno, svi planovi, strategije i globalni ciljevi Ujedinjenih nacija, koje je usvojilo preko 150 zemalja u svetu, među kojima je i Srbija, nisu zakonom obavezujući. Naši ciljevi postaju realnost kada se volja ljudi pokrene – od vlada, preko civilnog društva, naučne i stručne javnosti, privrede i korporacija, lokalne zajednice do svakog pojedinca”, izjavila je Karla Herši, stalna koordinatorka Ujedinjenih nacija u Srbiji, a prenosi Beta.

“Globalno gledano, procena Ujedinjenih nacija je da na svetu postoji dovoljno novca da se svih 17 ciljeva ispune. Da bi u tome uspeli, osim davanja prioriteta Ciljevima na lokalnom nivou, mora se obezbediti i finansijski model za finansiranje ovih ciljeva”, dodala je ona.

Šefica Kancelarije UN u Beogradu Simona-Mirela Mikulesku pohvalila je profesionalizam srpskih mirovnjaka, kao i napore Srbije da poveća broj žena u mirovnim misijama. "Srbija nastavlja da bude lider Zapadnog Balkana u smislu doprinosa vojske i policije mirovnim naporima UN", kazala je Mikulesku.

Vojska Srbija, čiji pripadnici učestvuju u šest mirovnih misija UN - na Kipru, na Bliskom istoku, u Kongu, Centralnoafričkoj Republici, Obali Slonovače i Liberiji, uskoro će biti angažovana u još jednoj misiji UN, takođe na Bliskom istoku.

Mikulesku kaže da UN poštuju konstruktivan pristup Srbije u promociji regionalne stabilnosti i kroz poboljšanje odnosa sa susedima i da pozdravljaju i aktivnosti Beograda u dijalogu sa Prištnom pod pokroviteljstvom Evropske unije.

Zorana Mihajlović, potpredsednica Vlade Srbije i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost, u ime Vlade zahvalila se Ujedinjenim nacijama na podršci u teškim trenucima kroz koje je Srbija prolazila prethodnih godina - od majskih poplava 2014. godine, do migrantske krize, kao i na veoma uspešnoj saradnji koju država ima sa velikim brojem agencija, fondova i programa koji su deo UN-a u Srbiji.

"UN može da računa na Vladu Srbije kao partnera u dostizanju ciljeva globalnih razvojnih ciljeva do 2030. godine i verujem da ćemo zajedno još uspešnije raditi na unapređenju javne uprave, ekonomskom razvoju, stvaranju društva jednakih šansi, zaštiti životne sredine i svemu što je bitno za razvoj našeg društva i za dobrobit svih građanki i građana Srbije”, rekla je Zorana Mihajlović.

Vrednosti pomoći koju UN pružaju Srbiji

Pet strateških ciljeva definisani su u skladu sa nacionalnim razvojnim prioritetima Vlade R. Srbije i potpuno su usklađeni sa procesom EU integracijai Agendom 2030. Okvir razvojnog partnerstva (ORP), potpisan nedavno, između Vlade Srbije i UN tima za period 2016-2020. predstavlja putokaz za stratešku saradnju na daljem unapređivanju dobre uprave i vladavine prava, razvoja socijalnih i ljudskih resursa, privrednom razvoju, rastu i zapošljavanju, zaštiti životne sredine, borbi protiv klimatskih promena i izgradnji otpornih zajednica, kao i integrisanju kulture u celokupni proces održivog razvoja.

Očekivana vrednost aktivnosti koje će Tim UN u saradnji sa Vladom Srbije sprovesti u ovom periodu procenjuje se na 170 miliona američkih dolara, ne uključujući sredstva izdvojena za potrebe vanrednih situacija poput aktuelne izbegličke/migrantske krize. U prvoj godini sprovođenja ORP-a za period 2016–2020, Tim UN u Srbiji je pružio pomoć u vrednosti od 63 miliona američkih dolara, od čega 47 miliona za redovne razvojne aktivnosti, a 16 miliona za pomoć u izbegličkoj/migrantskoj krizi.

Dan Ujedinjenih nacija označava godišnjicu stupanja na snagu povelje Ujedinjenih nacija 1945. godine. Ratifikacijom ovog osnivačkog dokumenta od strane većine potpisnica, uključujući i pet stalnih članova Saveta bezbednosti, Ujedinjene nacije su zvanično nastale. Od 1948. godine 24. oktobar se širom sveta obeležava kao Dan Ujedinjenih nacija. Tim UN u Srbiji (UNCT) sastoji se od 19 agencija, fondova i programa UN. Prethodni Tim UN u Srbiji, UNDAF, u periodu od 2011. to 2015. godine pružio je pomoć u vrednosti većoj od 230 miliona dolara.

XS
SM
MD
LG