Linkovi

UNHCR traži smeštaj za pola miliona izbeglica


Izbeglice na granici Turske i Sirije (Arhiva)
Izbeglice na granici Turske i Sirije (Arhiva)

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija sazvao je sastanak na ministarskom nivou u Ženevi zbog problema raseljenih sirijskih izbeglica.

Visoki komesarijat Ujedinjenih nacija za izbeglice (UNHCR) želi da smesti jednu desetinu od ukupno 4 miliona i 800 hiljada izbeglica iz Sirije u okolne oblasti u naredne tri godine.

Obraćajući se međunarodnim delegatima iz više od 90 zemalja tokom jednodnevne konferencije u Ženevi, Ban je apelovao na “eksponencijalno povećanje globalne solidarnosti” za pronalaženje rešenja ovog problema.

“Okupili smo se ovde kako bismo razgovarali o najvećoj izbegličkoj i migrantskoj krizi našeg vremena. To zahteva posebnu podršku zemalja članica Ujedinjenih nacija. To zahteva eksponencijalni porast globalne solidarnosti. Danas ćemo razgovarati o važnim brojkama, ali prvo i osnovno ovaj sastanak je o ljudima, našim ljudima”, poručio je generalni sekretar UN-a.

Visoki komesar Ujedinjenih nacija za izbeglice Filipo Grandi se na konferenciji zahvalio Egiptu, Iraku, Jordanu, Libanu i Turskoj na njihovom doprinosu. On je takođe istakao da težak položaj izbeglica mora da bude srž razgovora.

Ban je pozvao delegate da obezbede dodatne načine za prijem izbeglica iz Sirije, rekavši da to može da znači imigrantski ili humanitarni prijem izbeglica, spajanje parodica, pružanje zaposlenja ili omogućavanje pohađanja škole.

Države su se do sada obavezale da će obezbediti 178 hiljada mesta u kojima će izbeglice moći da se smeste.

XS
SM
MD
LG