Linkovi

UN uvele nove sankcije S. Koreji


Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija glasa o novim sankcijama Severnoj Koreji
Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija glasa o novim sankcijama Severnoj Koreji

Sankcije su usvojene posle objavljivanja izveštaja UN u kojem se detaljno iznosi kako je Pjongajng u poslednjoj deceniji efikasno zaobilazio međunarodne sankcije

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija uveo je nove, oštre sankcije Severnoj Koreji zbog najnovije nuklearne probe i lansiranje projektila dugog dometa.

Sankcije su usvojene posle objavljivanja izveštaja svetske organizacije u kojem se detaljno iznosi kako je Pjongajng u poslednjoj deceniji efikasno zaobilazio međunarodne sankcije.

U izveštaju panela Ujedinjenih nacija koji nadzire kršenje sankcija, priznaje se da četiri runde oštrih mera, uvedenih Severnoj Koreji od 2006. godine, nisu uspele da ubede Kim Džong Una da odustane od nuklearnog i raketnog programa.

Imajući u vidu nedavnu nuklearnu probu i lansiranje satelita i insistiranje da je nuklearni program neophodan da bi se sprečila američka pretnja, autori izveštaja ocenjuju da se postavljaju ozbiljna pitanja o efikanosti aktuelnog režima sankcija Ujedinjenih nacija.

Takođe se dokumentuje niz slučajeva kada je Severna Koreja izbegla sankcije i otkriva kako ta zemlja nastavlja da koristi međunarodni finansijski sistem, avio kompanije i pomorske rute da bi trgovala zabranjenim proizvodima.

XS
SM
MD
LG