Linkovi

UN: Severna Koreja isporučivala zabranjenu robu Siriji i Mjanmaru


Sirijac nosi masku za kiseonik u bolnici nakon navodnog napada gasom na pobunjenički opsednuti grad Dumu, u Istočnoj Guti, oblasti u blizini Damaska, 22. januara 2018.

Severna Koreja poslala je predmete koji se koriste u programima za razvoj balističkih raketa i hemijskog oružja u Siriju, zajedno sa raketnim tehničarima, kršeći tako sankcije Ujedinjenih nacija. Takođe, poslala je zabranjene sisteme balističkih raketa u Mjanmar, tvrde eksperti UN.

Panel eksperata koji nadziru sankcije protiv Severne Koreje saopštio je rezultate svoje istrage Pjongjangovog transfera zabranjenih balističkih raketa, konvencionalnog oružja i robe sa dvostrukom namenom, prema kojima je više od 40 prethodno nenajavljenih isporuka poslato u Siriju između 2012. i 2017. godine.

Kaže se da su neimenovane zemlje, članice UN, takođe dostavile dokaze da je Mjanmar primio isporuku konvencionalnog oružja iz Severne Koreje, uključujući višecevne bacače raketa i rakete zemlja-vazduh, uz sisteme balističkih raketa.

Asošijeted pres javio je 2. februara da, prema izveštaju eksperata, Severna Koreja kršila je sankcije UN-a na naftu i gas, ulazila u zabranjenu saradnju oko balističkih raketa sa Sirijom i Mjanmarom i ilegalno izvozila robu u vrednosti od gotovo 200 miliona dolara u samo devet meseci prošle godine.

AP je došao do detalja iz više od 200 strana dugog izveštaja kasno u utorak, uključujući nalaze panela u vezi sa hemijskim oružjem u Siriji. SAD i druge zapadne nacije optiužile su Siriju da koristi hemijsko oružje protiv oblasti koje su pod kontrolom pobunjenika, uključujući nedavno i predgrađe Damaska, Istočnu Gutu, što je predsednik Bašar al Asad negirao.

Sirijac pokazuje ostatke rakete koje učestalo ispaljuju režmske snage na opkoljeni pobunjenički grad Dumu, u Istočnoj Guti, regionu u predgrađima Damaska, 22. januar 2018.
Sirijac pokazuje ostatke rakete koje učestalo ispaljuju režmske snage na opkoljeni pobunjenički grad Dumu, u Istočnoj Guti, regionu u predgrađima Damaska, 22. januar 2018.

Balističke rakete, hemijsko oružje

Izveštaj Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija, koji bi diplomate trebalo da objave, prema očekivanjima, sredinom marta, u detalje navodi "bitne nove dokaze" o severnokorejskim sporazumima sa Sirijom, koji sežu unazad do 2008. godine.

Prema neimenovanoj zemlji članici, Rionhap-2 korporacija iz Severne Koreje umešana je bila te godine u sirijski program razvoja balističkih raketa, samohodnog sistema MARV i projekta Skad D (MD), kaže se u izveštaju.

Kaže se da je skorija poseta tehničke delegacije Demokratske Narodne Republike Koreje, što je zvanično ime države, avgusta 2016, "uključivala i transfer u Siriju specijalnih otpornih ventila i termometara, poznatih po upotrebi u programima hemijskog oružja".

Ta informacija stigla je od druge države članice, koja je takođe prijavila da su severnokorejski tehničari "nastavili da operišu u postrojenjima za hemijsko oružje i rakete u Barzehu, Adri i Hami", kaže se u izveštaju.

Citira se odgovor Sirije panelu povodom izveštaja: "Nije bilo kompanija iz DPRK u Siriji i jedini prisustvo nekih pojedinaca iz DPRK ograničeno je na polje sporta pod privatnim i pojedinačnim ugovorima za trening atleričara i gimnastičara".

Eksperti dodaju da još uvek nisu dobili odgovor na dokumenta koja podržavaju optužbe i na listu svih Severnokorejaca koji su putovali u Siriju.

Kineska isporuka

Panel tvrdi da je takođe proučio isporuke koje su zaustavile zemlje članice i koje je poslala kineska kompanija Čeng Tong Trejdin Ko. Ltd. kompaniji stacioniranoj u Damasku 2016. i 2017. godine.

Eksperti kažu da je 13 brodskih kontejnera bilo napunjeno "pločicama otpornih na kiselinu", koje bi mogle da pokriju 5.000 kvadratnih metara, što je dovoljno za veliki industrijski projekat.

U analizi koju je pripremila jedna država zaključuje se da su pločice "predviđene za upotrebu u aktivnostima povezanim sa visokim temperaturama", kaže se u Panelu, dok druga zemlja tvrdi da taj materijal "može biti upotrebljen za izradu blokova za unutrašnje zidove hemijske fabrike".

Severnokorejski prodavac oružja

Panel takođe kaže da je nastavio svoju istragu aktivosti Rju Đina, višeg zvaničnika u Siriji ispred Korejske korporacije za razvoj rudarstva i trgovine (KOMID), koja je na crnoj listi UN. On je naveo svoj čin kao general-major u pismu sa zvaničnim predlogom sirijskom general-majoru Ali Alisum iz Vojnog biroa za snabdevanje za "sistem za protivvazdušnu odbranu i kontrolu", kaže se.

KOMID je glavni prodavac oružja Severne Koreje i glavni izvoznik dobara i opreme koja je povezana sa balističkim raketama i konvencionalnim oružjem.

U izveštaju se kaže da je među drugim aktivnostima, Rju Đin isporučila kuglične ležajeve i fiber optiku Siriji i zaradila 56.000 evra i 48.000 evra s tim u vezi, što je prebačeno preko Tanhon komercijalne banke.

Panel kaže da su njegove istrage nekoliko slučajeva prethodnih neprijavljenih isporuka oružja i saradnja preko kompanija u korist onih koje su pod sankcijama UN između 2010. i 2017, "pokazuju dalje dokaze kršenja embarga na oružje i drugih kršenja, uključujući one kroz transfer predmeta koji se upotrebljavaju u programima balističkih raketa i hemijskog oružja".

Tokom mnogo godina, panel tvrdi da je Korst kompanija iz Severne Koreje delala u korist Drugog ekonomskog komiteta, koji je pod sankcijama, kako bi odaslala dobra u Siriju za upotrebu u zabranjenim programima.

Panel tvrdi da je jula 2017. primio dokumenta koja pokazuju da je Korst isporučio zabranjena dobra istraživačima u Sirijskom savetu za naučna istraživanja, za koji SAD tvrde da je vladina agencija odgovorna za razvoj i proizvodnju nekonvencionalnog oružja i sredstava za njihovu upotrebu.

Mjanmar

Za Mjanmar, panel tvrdi da je neimenovana zemlja članica prijavila da Direktorat odbrambene industrije "ostaje sofisticirana globalna mreža za nabavku" i da "traga za opremom dobavljača za svoj raketni program, koji je u vezi sa Severnom Korejom".

Panel kaže da je prethodno zaključio da je mjanmarska kompanija So Min Htike Ko. Ltd. "bila primalac robe u pokušaju transfera zabranjenih predmeta u vezi sa nuklearnim programom 2012.".

I dok je Mjanmar odgovorio panelu da je 2015. imao samo "normalne diplomatske veze" sa Severnom Korejom, saopštio je da je 26. jula 2017. proterao Kim Čol Nama, severnokrejskog diplomatu, "zbog aktivnosti u korist KOMID-a". A 24. januara 2018, panel je saopštio da je "Mjanmar dodao da istražuje poslednje zahteve panela za dostavu informacija".

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG