Linkovi

SB UN: Podrška nastavku dijaloga


Premijer Srbije Ivica Dačić poručio na sednici da je Beograd spreman na dijalog s Prištinom, ali da obe strane moraju da pokažu volju za kompromis.

U Njujorku je održana sednica Saveta bezbednosti posvećena Kosovu, prva od kada je stupila na dužnost nova vlada u Beogradu. Šef UNMIK-a Farid Zarif predstavio je redovni tromesečni izveštaj generalnog sekretara UN Ban Ki muna o aktivnostima UNMIK-a.

Premijer Srbije Ivica Dačić poručio na sednici Saveta bezbednosti da je Beograd spreman na dijalog s Prištinom, ali da obe strane moraju da pokažu volju za kompromis. Kosovski premijer Hašim Tači takodje je izrazio predanost dijalogu, uz stav da se teritorijalni integritet Kosova ne može dovesti u pitanje.

Šef UNMIK-a Farid Zarif rekao je da se sastao sa predstavnicima novih vlasti u Srbiji, i pozdravio njihovu predanost nastavku dijaloga Beograda i Prištine i sprovodjenju ranije postignutih dogovora. On je izrazio nadu da će se dve strane uskoro opet sastati u Briselu.

“Kašnjenja u sprovodjenju preduzetih obaveza, ili rešavanje nastalih neusaglašenosti u tumačenju dogovorenog, ne bi trebalo da budu izgovor za produžavanje pauze u ovom procesu. Verujem da će se sada, kada je nova vlada u Beogradu uspostavljena, dijalog uz posredstvo EU, uskoro nastaviti”.

Šef UNMIK-a je ocenio je da je potrebno veće i odlučnije medjunarodno angažovanje u procesu, upozoravajući da su šanse da se ponovo oživi politički proces “prolazne”, a cena propuštenih prilika – visoka. On je naglasio da ni u čijem interesu nije da se zadrži status kvo.

Zarif je rekao da napori medjunarodne zajednice uključuju koordinarane korake da se napravi pozitivan pomak na severu Kosova gde će biti potrebno mnogo više rada.

“Postavljanje uslova za legitimno i stvarno predstavljanje interesa stanovništva na severu Kosova treba da bude prioritet. Ostvarenje tog cilja će zahtevati dobru volju i političku zrelost svih strana.”

Dačić: "Ne može Beograd stalno da daje"

Premijer Srbije Ivica Dačić poručio je da nova vlast u Srbiji namerava da sprovede sve do sada dogovorene sporazume, uz insistiranje da isto uradi i Priština. “Tehnički dijalog treba nastaviti, ali on nije dovoljan. Srbija je spremna na dijalog na visokom nivou”, naveo je Dačić, i dodao da ne treba izbegavati pregovore o bilo kom nerešenom pitanju.

“Treba zahtevati da obe strane pokažu političku volju za kompromis. Ne može Beograd stalno da daje, a Priština stalno da uzima. Takav pristup neće nikad dovesti do legitimnog i održivog sporazuma, jer se ne zasniva na dogovoru već na nametanju".

On je istakao da Srbija ostaje suštinski privržena procesu koji će konačno dovesti do trajnog mira izmedju Srba i Albanaca, ali i dodao:

“Želim da jasno stavim do znanja da Srbija neće nikad i ni pod kojim uslovima, implicitno ili eksplicitno, priznati nezavisnost koju su jednostrano proglasili organi etničkih Albanaca na Kosovu jer ona nije rezultat naše uzajamne saglasnosti. Naša država će zauvek biti jedinstvena po ovom ključnom pitanju.”

Dačić je, izmedju ostalog, istakao da je deo problema nedostatak medjunarodnog konsenzusa po pitanju Kosova. Osvrćući se na rekonfiguraciju Euleksa, on je primetio da taj process nije izvršen uz odoborenje Saveta bezbednosti UN-a, dodajući da Srbija smatra da je potrebno veće angažovanje a ne smanjenje misije Euleksa. Takodje je izneo mišljenje da su incidenti protiv Srba, pomenuti u izveštaju Ban Ki Muna, deo orkestrirane kampanje zastrašivanja.

Tači: Kosovske institucije najstabilnije u regionu

Kosovski premijer Hašim Tači izjavio je da je Priština posvećena nastavku dijaloga s Beogradom u svakom trenutku i u svim okolnostima, ali da se ne može dovoditi u pitanje teritorijalni integritet Kosova. On je dodao da je u dijalogu ostvaren znatan napredak i da je potpisano sedam važnih sporazuma, ali da je većina ostala samo na papiru, poput dogovora o integrisanom upravljanju granicom i o regionalnom predstavljanju, koje Srbija odbija da sprovede.

“Ostvarili smo veliki napredak u integraciji više od 100.000 kosovskih Srba u institucije širom Kosova, ali takve rezultate nismo mogli da ostvarimo u tri opštine na severu gde živi oko oko 30.000 Srba koje direktno kontroliše Vlada u Beogradu."

Tači je najavio dijalog vlade u Prištini i Srba u severnim opštinama navodeći da je razvijen plan za integraciju severa u ostatak Kosova. "Moramo insistirati na vladavini prava u tom delu Kosova i na povlačenju ilegalnih snaga Srbije", rekao je on.

Kosovski premijer je pozdravio odluku Medjunarodne upravljacke grupe o okončanju nadzirane nezavisnosti Kosova.

Kraj nadzirane nezavisnosti i rekonfiguracija EULEXa se dopunjuju u učvršćivanju kosovske državnosti.

Tači je takodje ocenio da Kosovo ima najstabilnije institucije u regionu, a dodao da se za ovu godine projektuje pivredni rast od pet odsto, uprkos finansijskoj krizi u EU.

Ambasadori UN različito o Kosovu

Članice Saveta bezbednosti pozdravile su spremnost Beograda i Prištine na nastavak dijaloga ali i iznele različita mišljenja o situaciji na terenu. Predstavnik Rusije pozvao je na aktivniju ulogu UNMIK-a i preneo zabrinutost Moskve zbog odluke o otvaranju kancelariji Vlade Kosova u Kosovskoj Mitrovici. Britanski predstavnik pozvao je na nastavak dijaloga i što skorije sprovodjenje dogovorenog u praksi, te pozdravio otvaranje administrativne kancelarije u Mitrovici. Predstavnik Kine izrazio je zabrinutost Pekinga zbog bezbednosne situacije na severu Kosova, dok je predstavnica SAD, Rozmari di Karlo, oštro kritikovala paralelne strukture Srbije na severu Kosova. Ona je takodje čestitala Kosovu na predstojećem okončanju nadzirane nezavisnosti.
XS
SM
MD
LG