Linkovi

UN razgovara sa Severnom Korejom o američkom vojniku


Američki vojnik Trevis King (Family Photo via AP)
Američki vojnik Trevis King (Family Photo via AP)

Zamenik komandanta UN komande naveo je da su počeli razgovori sa Severnom Korejom o američkom vojniku koji je pobegao u Severnu Koreju preko dobro čuvane granice dve Koreje.

General Endrju Herison rekao je da je proces počeo preko linije za komunikaciju uspostavljene sporazumom o primirju kojim je obustavljen Korejski rat od 1950. do 1953. godine. Naveo je da je bezbednost vojnika Trevisa Kinga prioritet za komandu, ali je odbio da navede više detalja, zbog osetljivosti situacije.

Severna Koreja se nije oglašavala o Kingu, koji je prešao granicu prošlog utorka, umesto da ode u Fort Blis u Teksasu. Američki zvaničnici zabrinuti su za njegovo stanje i naveli su da Severna Koreja ignoriše zahteve da pruži informacije o njemu.

Analitičari kažu da Severna Koreja može da okleva nedeljama, pa i mesecima da pruži korisne informacije o Kingu, kako bi osigurala prednost i navela Ameriku da čini napore da ga hitno oslobodi. Neki smatraju da Severna Koreja može da pokuša da iznudi ustupke od Vašingtona, na primer da uslovi njegov povratak u Sjedinjene Države, ukidanjem vojnih aktivnosti sa Južnom Korejom.

XS
SM
MD
LG