Linkovi

Slavlje Palestinaca nakon odluke UN


Palestinci proslavljaju odluku Generalne skupštine UN na ulicama Gaza Sitija.
Palestinci proslavljaju odluku Generalne skupštine UN na ulicama Gaza Sitija.

Generalna skupština UN je ubedljivom većinom glasova podržala zahtev Palestinske uprave da unapredi njen status u "državu nečlanicu"

Palestinci na Zapadnoj Obali i u Pojasu Gaze slavili su do ranih jutarnjih sati nakon što je Generalna skupština Ujedinjenih nacija ubjedljivom većinom glasova podržala zahtjev Palestinske uprave da unapredi njen posmatrački status u "državu nečlanicu". Oni ističu da pobjeda u UN-u daje legitimnost njihovom polaganju prava na palestinsku državu i učvršćuje poziciju u mirovnim pregovorima sa Izraelom. Izraelski zvaničnici su pak odbacili glasanje kao besmisleno, a Sjedinjene Države kao kontraproduktivno.

U sali Generalne skupštine Ujedinjenih nacija slavilo se nakon što je Rezoluciju za unapređenje statusa Palestinske uprave iz „entiteta“ u „državu nečlanicu” podržalo 138 zemalja. Devet je glasalo protiv, među kojima i Sjedinjene Države, dok je 41 zemlja bila uzdržana. Od država nastalih raspadom bivše Jugoslavije palestinski zahtev podržala je samo Srbija, dok su Crna Gora, BiH, Hrvatska, Makedonija I Slovenija bile uzdržane.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki-Mun ocijenio je da ishod glasanja, koji po ocjenama mnogih predstavlja de fakto priznanje palestinske države, podvlači neophodnost hitnog nastavka sadržajnih pregovora Izraela i Palestinaca.

“Moj stav je uvijek bio dosledan. Vjerujem da Palestinci imaju legitimno pravo na svoju nezavisnu državu. Vjerujem da Izrael ima pravo da živi u bezbjednosti i miru sa svojim susjedima. U tom smislu, nema zamjene za pregovore.”

Državna sekretarka Hilari Klinton ocijenila je međutim u Vašingtonu da odluka Generalne skupštine, koju je nazvala kontraproduktivnom, samo postavlja nove prepreke na putu ka miru.

“Jasno smo stavili do znanja da Palestinci i Izraelci samo direktnim pregovorima mogu da postignu mir koji zaslužuju: dvije države za dva naroda sa suverenom, održivom nezavisnom Palestinom koja u miru i bezbjednosi koegzistira sa jevrejskim i demokratskim Izraelom”.

Palestinci na Zapadnoj Obali i u Gazi su usvajanje rezolucije slavili do ranih jutarnjih sati.

“Prelijepo je osjećanje kada postoji nada da će naša djeca, kada odrastu, imati naciju koja je nezavisna i koja ima svoj stav. Teško je opisati kako se osjećam“, kaže stanovnik Ramale, Um Kaled.

“Ovo je velika pobjeda za palestinski narod i sve frakcije i izuzetan uspjeh Mahmuda Abasa. Svi su srećni, ovo je praznik za nas”, navodi stanovnik Gaze Avni al-Masri.

Palestinski premijer Salam Fajed naglasio je da je riječ o važnom koraku u pravom smjeru.

“Na nama je da napredujemo ka narednom koraku i stvarno osiguramo postizanje prave stvari. Naš narod želi istinsku državu u kojoj možemo da živimo kao slobodni ljudi.”

Izraelci, koji su očekivano bili protiv palestinskog zahtjeva, poručuju da je glasanje beznačajno.

“Znam da slave večeras u Ramali, ali istina je da kada se zabava završi i ljudi probude sjutra ujutro, vidjeće da se ništa nije promijenilo i da je realnost na terenu ostala ista”, ocenio je Mark Regev, portparol izraelskog premijera.

Reakcije Izraelaca u Jerusalimu bile su pomiješane.

“Glasanje u Ujedinjenim nacijama ne znači ništa, osim što na neki način umanjeuje mogućnost za mir”, kaže Jos Goldman, stanovnik Jerusalima.

“Mislim da je riječ o dobroj odluci za Izrael, zato što se njom potvrđuje da imamo pravo na državu sa granicama iz 1967. godine. To je dobra stvar i podržavam je za Palestinu i Izrael”, ocenio je Majkl Peri, takodje gradjanin Jerusalima.

Izraelski mediji u međuvremenu prenose da je u znak protivljenja unapređenju palestinskog statusa, uži kabinet izraelskog premijera Benjamina Netanjahua odobrio novu izgradnju u jevrejskim naseljima na Zapadnoj Obali i u istočnom Jerusalimu. 3000 novih kuća, kako se navode u izvještajima, predstavljaju dio planiranog talasa izradnje.

Glasanje u Ujedinjenim nacijama inače je održano na 65. godišnjicu usvajanja rezolucije 181 koja je podijelila Palestinu na zasebnu jevrejsku i arapsku državu. Rezolucija je, kako prenosi agencija Rojters, izglasana uprkos prijetnjama SAD-a i Izraela da će kazniti Palestince uskraćivanjem finansijskih sredstava za palestinsku vladu.

Izaslanici Ujedinjenih nacija smatraju međutim da Izrael možda neće oštro odgovoriti sve dok Palestinci ne zatraže pridruživanje Međunarodnom krivičnom sudu gdje bi mogli da optuže Izrael za ratne zločine.
XS
SM
MD
LG