Linkovi

UNHCR kritikuje smeštaj migranata u Grčkoj


Radnici raščišćavaju kamp u Idomeniju posle evakuacije migranata, 26. maj 2016.
Radnici raščišćavaju kamp u Idomeniju posle evakuacije migranata, 26. maj 2016.

Agencija Ujedinjenih nacija za izbeglice izrazila je zabrinutost zbog uslova u kojima žive migranti i izbeglice smešteni u nekoliko logora u Grčkoj, pošto su evakuisani iz privremenog logora u Idomeniju, u blizini granice sa Makedonijom.

Na današnjem sastanku u Ženevi, portparolka Agencije Ujedinjenih nacija za izbeglice, Melisa Fleming, izjavila je da su neprihvatljivi životni uslovi u nekoliko logora :

“Uslovi na nekoliko mesta na koja su migrant i izbeglice prebačeni su ispod najnižih standarda. Prebačeni su u oronula skladišta i fabrike u kojima su šatori postavljeni preblizu. Nema dovoljno vazduha, hrane, vode, toaleta, tuševa i struje."

Fleming je zatražila od grčkih vlasti da što pre pronađu odgovarajuću zamenu, uz finansijsku podršku Evropske unije, za sve one koji su iseljeni iz Idomenija.

Ujedinjene nacije su takođe izrazile zabrinutost zbog toga što su članovi nekih porodica odvojeni tokom prebacivanja iz jednog u drugi logor, ali navode da je evakuacija izvršena bez upotrebe sile.

Grčke vlasti su juče najavile da su okončale iseljenje iz Idomenija, koji je bio najveći, nezvanični, izbeglički logor u Grčkoj.

XS
SM
MD
LG