Linkovi

UN osudile potapanja broda Čeonan


Džinovski kran izvlači pramac potonulog južnokorejskog broda Čeonan u aprilu 2010.
Džinovski kran izvlači pramac potonulog južnokorejskog broda Čeonan u aprilu 2010.

Savet bezbednosti Ujedinjenih Nacija usvojio je saopštenje kojim se osudjuje potapanje južnokorejskog ratnog broda Čeonan, u martu ove godine.

U saopštenju, koje je pročitala predsednica Saveta, poziva se na mirne i prikladne mere protiv odgovornih, ali se, na zahtev Kine, nijedna odredjena zemlja ne okrivljuje za taj napad. Takodje se izražava zabrinutost povodom rezultata medjunarodne istrage čiji je zaključak da je brod potopljen severnokorejskim torpedom.

Američki i južnokorejski zvaničnici tvrde da za to postoje brojni dokazi, ali su dvojica američkih profesora u Tokiju iznela ozbiljne sumnje u verodostojnost studije. Severna Koreja odbacuje bilo kakvu umešanost u potapanje broda, dok Kina, koja je njen najbliži saveznik u medjunarodnoj zajednici, nije bila spremna da okrivi Pjongjang za taj incident.

Američki ambasador u UN, Suzan Rajs, ranije je izjavila da će saopštenje Saveta bezbednosti poslati jedinstvenu poruku o potonuću broda Čeonan 26. marta, kada je poginulo 46 južnokorejskih mornara.

Severna Koreja preti vojnom akcijom u slučaju da medjunarodna zajednica preduzme kaznene mere protiv nje.

XS
SM
MD
LG