Linkovi

UN: Pomoći žrtvama ISIS-a


Izaslanica UN za seksualno nasilje tokom sukoba, Zainab Hava Bangura, upozorava devojčice koje razmišljaju da se pridruže militantnoj grupi Islamska država, da će se naći na bespovratnom putu i da će im to biti najveća životna greška

U razgovoru za Glas Amerike, izaslanica je govorila o sastancima sa ženama i devojkama koje su preživele nezapamćenu surovost u rukama članova ISIS-a.

Članovi ISIS-a koriste društvene medije da bi privukli žene i muškarce. Traže od njih da se odreknu porodice i pridruže se njihovom, takozvanom, kalifatu, koji obuhvata delove Sirije i Iraka. Mnogi ubrzo uvide da nikada nisu sanjali o takvoj avanturi.

“Kada se pridružite ISISU, znate da vam više nema povratka“, kaže izaslanica UN za seksualno nasilje tokom sukoba Zainab Hava Bangura.

Bangura dodaje da se to naročito odnosi na žene i devojke. Kako kaže, čak i ako se dobrovoljno pridružite ISIS-u, postajete žrtva i neophodna vam je pomoć, baš kao ako vas otme ta teroristička grupa. Nedavno, Bangura je posetila izbegličke logore u Libanu, Turskoj i Jordanu, i sretala se sa ženama koje su preživele otmicu ISIS-a i nezapamćeno seksualno nasilje.

“Vratila sam se slomijenog srca i zaspala bih plačući. “

Etnička manjina koja govori kurdski jezik Jazidi, naročito je pogođena. Prema najnovijem izveštaju Ujedinjenih nacija, oko tri i po hiljade Jazida je dalje pod kontrolom ISIS-a izložena fizičkom i seksualnom nasilju. Bangura je dodala da su mnoge pripadnice Jazida izvršile samoubistvo.

“Srela sam ženu koja je oteta sa još 14 devojčica. Spremila je otrov i dala im da ga popiju. Da izvrše samoubistvo. “

Neke su se obesile ili presekle vene na ruci. Neke su prodate, a neke zamenjene za paklu cigareta, dodaje Bangura. Mnoge žrtve se okrenu veri u kojoj traže ublaženje patnji, jer im nisu na raspolaganju psiholozi i sociolozi kao u zapadnim zemljama. Bangura naglašava da mnoge devojčice žele jedino da se vrate u školu, pa im je rekla da će najbolja odmazda protiv ISIS-a biti da uspeju u životu.

XS
SM
MD
LG