Linkovi

Savet bezbednosti UN o radu Tribunala


Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (arhivski snimak)

Glavni tužilac Haškog tribunala ocenio je na sednici da je "dobra" saradnja Srbije u dostavljanju dokumenata i pristupu svedocima

Predsednik Haškog tribunala Teodor Meron najavio je danas, pred Savetom bezbednosti UN u Njujorku, da će konačna presuda četvorici političkih, vojnih i policijskih zvaničnika Srbije i SRJ, predvodjenih Nikolom Šainovićem, biti izrečena do kraja ove godine.

Kako prenose agencije, prvostepenom presudom, Tribunal je, 29. februara 2009, bivšeg potpredsednika Savezne vlade Šainovića, generala Nebojšu Pavkovića i šefa štaba MUP Srbije na Kosovu Sretena Lukića osudio na 22 godine zatvora zbog progona Albanaca sa Kosova i drugih zločina 1999.

Do kraja ove godine, po Meronovim rečima, Tribunal će izreći pravosnažnu presudu i bivšem načelniku Resora javne bezbednosti MUP Srbije Vlastimiru Djordjeviću, koji je zbog zločina nad kosovskim Albancima, osudjen na 27 godina zatvora.

Sudija Meron je, podnoseći redovan polugodisšnji izveštaj od radu Tribunala, rekao i da će proces protiv bivšeg predsednika Republike Srpske Radovana Karadžicća "biti okončan do jula 2015", a sudjenje komandantu Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću "do sredine 2016". Kraj postupka protiv bivšeg predsednika samoproglašene Republike Srpska Krajina Gorana Hadžića, Meron je najavio "do kraja 2015".

Glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc ocenio je na sednici Saveta bezbednosti UN, posvećenoj radu Tribunala, da je "dobra" saradnja Srbije u dostavljanju dokumenata i pristupu svedocima, ali je zatražio da vlasti u Beogradu okončaju istragu o jatacima koji su najtraženijim beguncima pomagali da ostanu na slobodi.

Bramerc je za dobru saradnju, koja pomaže tekućim sudjenjima, pohvalio vlasti Srbije, Hrvatske i BiH. Glavni tužilac je takođe naglasio da je Tribunal danas izložen teškim kritikama, kao nikada ranije, i da mu se prebacuje da svojim radom, između ostalog neće doprineti pomirenju u regionu.

"Ovo je težak period za Tužilaštvo. Mi moramo da prihvatimo presude, ali ćemo koristiti legalne mehanizme da se dođe do presuda koje smatramo pravednim", dodao je prvi čovek haškog tužilaštva. Prema njegovim rečima, Tužilaštvo je sada fokusirano na uspešan završetak preostalih procesa, prvenstveno u slučajevima Ratka Mladića, Radovana Karadzića i Gorana Hadzića.

Ministar pravde i državne uprave Selaković je Savetu bezbednosti UN predložio da se osuđenima u Hagu omogući izdržavanje kazni u državama bivše Jugoslavije. Napominjem da je osnovni motiv ove inicijative rešenost Republike Srbije da preuzme odgovornost za izvršenje zatvorskih kazni izrečenih srpskim državljanima osuđenim pred Tribunalom u Hagu", istakao je Selaković obraćajući se članovima Saveta bezbednosti u Njujorku na sednici posvećenoj radu Tribunala.

Ministar pravde podsetio je da je Srbija u više navrata pokazala spremnost da u cilju izdržavanja kazni primi kako svoje državljane osuđene pred Tribunalom, tako i druga lica osuđena u Hagu koja bi na to pristala, kao i da pruži sve garancije da će obezbediti punu sigurnost lokacija na kojima bi se kazne izvršavale.

Selaković je ukazao da je Srbija danas demokratska država koja je više puta demonstrirala svoju predanost i kapacitet poštovanju svojih međunarodnih obaveza, uključujući i kažnjavanje odgovornih za zločine, kao i izvršenje presuda u skladu sa evropskim standardima.
XS
SM
MD
LG