Linkovi

Netanjahu: Povući "crvenu liniju" prema Iranu


Izraelski premijer Benjamin Netanjahu ilustracijom je izrazio svoju zabrinutost zbog iranskih nuklearnih ambicija.

Pred delegatima Generalne skupštine danas su govorili i izraelski premijer i palestinski predsednik Mahmud Abas.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu apelovao je na svet da povuče, kako se izrazio „jasnu crvenu liniju“ za iranski nuklearni program, upozorivši da je to jedini način da se spreči nuklearni rat.

Izraelski lider je to poručio delegatima u Generalnoj skupštini UN-a danas, koristeći i crtež bombe. Njegov govor je bio propraćen povremenim aplauzima.

„Crvena linija bi trebalo da bude povučena upravo ovde, pre, PRE nego što Iran okonča drugu fazu obogaćivanja nuklearnog materijala neophodnog za pravljenje bombe, pre nego što Iran dospe do tačke kada je samo nekoliko meseci ili nedelja daleko od akumuliranja dovoljne količine obogaćenog uranijuma da proizvede nuklearnu bombu.“

Netanjahu je ukazao da bi Iran mogao da dodje do te tačke do kraja narednog leta (odnosno krajem avgusta ili početkom septembra) ukoliko objektima Teherana za obogaćivanje nukelarnog materijala bude omogućeno da nastave operacije.

„Ti objekti za obogaćivanje uranijuma su jedine nuklearne instalacije koje pouzdano možemo da vidimo i da ciljamo na njih. Verujem da će Iran, suočen sa jasnom crvenom linijom, popustiti. To će pružiti više vremena za sankcije i diplomatska nastojanja kako bi se Teheran uverio da potpuno zaustavi svoj program za proizvodnju nuklearnog oružja.“

Izraelski premijer je takodje ukazao da iranski, kako se izrazio, „apokaliptični“ lideri neće prezati od upotrebe nuklearnog oružja protiv Izraela ili bilo koga drugog i oštro kritikovao one koji sugerišu da Iran naoružan nuklearnim oružjem može da pomogne u stabilizovanju Bliskog istoka. On je ukazao da bi to bilo isto kao i reći da Al Kaida naoružana nuklearnim oružjem pomogla u uspostavljanju svetskog mira.

Teheran insistra da su nuklearni cilljevi Irana mirnodopske prirode, ali svetske sile podozrevaju da Iran nastoji da razvije nuklearno oružje zbog čega su u nekoliko faza uvele sankcije toj zemlji.

Palestinski predsednik Mahmud Abas na 67. zasedanju Generalne skupštine UN
Palestinski predsednik Mahmud Abas na 67. zasedanju Generalne skupštine UN

Abas: Izrael kriv za prekid mirovnog procesa

Nešto ranije palestinski predsednik Mahmud Abas je okrivio Izrael za prekid bliskoistočnog mirovnog procesa rekavši da je Izrael odbacio rešenje sa dve države i da umesto toga nastoji da dovede do kolapsa Palestinskih vlasti.

Abas je po izlasku na podijum Generalne skupštine UN-a pozdravljen dugačkim aplauzom. On je u svom govoru kritikovao Izrael zbog dalje izgradnje naselja na Zapadnoj obali i u Istočnom Jerusalimu.

Izrael stalno navodi da pregovori sa Palestincima ne smeju imati preduslove. Medjutim, palestinski predsednik Abas je ukazao da nije prekasno da se spasi mirovni proces:

„Uprkos složenosti realnosti na terenu i frustracijama kojih je i previše, mi kažemo pred medjunarodnom zajednicom – još uvek postoji šansa – možda poslednja - da se spasi rešenje koje predvidja dve države - šansa da se spasi mir.“

Abas je takodje zatražio od Generalne skupštine da prihvati Palestinu kao posmatrača svetskoj organizaciji. Palestinski predsednik je prošle godine tokom Generalne skupštine iskoristio svoj govor kako bi pokrenuo istorijsku inicijativu da Palestinci steknu puno članstvo u Ujedinjenim nacijama, ali je taj predlog odbijen.
XS
SM
MD
LG