Linkovi

Ahmadinedžad oštro kritikovao Savet bezbednosti UN


U.S. Secretary of State John Kerry (L) gives a pair of Idaho potatoes as a gift to Russia's Foreign Minister Sergei Lavrov at the start of their meeting at the U.S. Ambassador's residence in Paris, France.

U govoru održanom danas u UN-u Ahmadinedžad je rekao da je postojanje diskriminacije u svetskoj oganizaciji „velika uvreda za sve“.

Drugog dana zasedanja Generalnse skupštine najpraćenije je bilo obraćanje iranskog predsednika svetskim liderima, u kojem je Mahmud Ahmadinedzad rekao da njegovoj zemlji prete “necivilizovani cionisti”.

Za to vreme nekoliko stotina ljudi je preko puta zgrade protestovalo zbog njegovog govora koji pada na dan velikog jevrejskog praznika, jom kipura.

Iran je pod vojnom pretnjom “necivilizovanih cionista”, rekao je iranski predsednik Mahmud Ahmadinedžad, jasno aludirajući na Izrael:

Nastavak pretnji necivilizovanih cionista da pribegnu vojnoj akciji protiv naše države je jasan primer surove realnosti. Nepoverenje koje postoji baca senku na medjunarodne odnose, dok ne postoji neko ko bi pomogao u rešavanju svetskih konflikata. Niko se ne oseća sigurno, pa čak ni oni koji su nagomilali hiljade atomskih bombi i drugog vojnog arsenala.”

Izrael preti oružanim napadom na iranska nuklearna postrojenja, za koja zapadne sile sumnjaju da služe za pravljenje nuklearnog oružja, a ne za mirnodopske svrhe kao što to tvrdi Iran.

Ahmadinedzadov govor, koji se poklapa sa jednim od najvećih jevrejskih praznika jom kipurom, je njegovo osmo obraćanje svetskim liderima i ujedno njegovo poslednje, jer mu se iduće godine završava drugi i poslednji predsednički mandat.

Iranski predsednik je u govoru takodje govorio o svojim prethodnim nastupima u Ujedinjenim nacija, sugerišući da bi trebalo osnovati tim za pronalaženje istine o tome ko stoji iza terorističkih napada 11. septembra 2011, odnosno da Osama bin Laden možda nije jedini odgovoran.

Ranije ove nedelje, Ahmadinedžad je rekao da će Izrael biti eliminisan. Ta izjava, koju ipak nije ponovio u obraćanju UN, izazvala je oštre reakcije Izraela i Sjedinjenih Država.

Američka delegacija nije prisustvovala govoru iranskog predsednika.
Ahmadinedžad je govorio dan posle američkog predsednika Baraka Obame, koji je svetskim liderima poručio da će Vašington učiniti sve što je neophodno kako bi se Teheran sprečio da se domogne nuklearnog oružja.

Iranski predsednik je takodje kritikovao strukturu vlasti Ujedinenih nacija i pozvao na reformu svetske organizacije kako bi bila u stanju da na bolji način predstavlja sve zemlje sveta.

Preko puta zgrade Ujedinjenih nacija nekoliko stotina mirnih demonstranata okupilo se u znak protesta jer se govor iranskog predsednika poklapa sa jevrejskim praznikom jom kipurom. Na protestu su govorili i bivši gradonačelnik Njujorka, Rudolf Djulijani I bivši predsednik Predstavničkog doma, Njut Gingrič.

Djulijani je objasnio zašto smatra da iranskom predsedniku ne bi trebalo dozvoliti da govori pred Ujedinjenim nacijama.

Ahmadinedžad je ubica, to je čovek koji želi da uništi Izrael, čovek koji kaže da homoseksualnost ne postoji. On kamenuje žene u svojoj zemlji, to je nečuveno. To znači da principi UN-a više ne postoje i da Ujedinjene nacije ne poštuju jevrejsku zajednicu.”

Mnogi učesnici protesta su izrazili svoju podršku kontroverznoj iranskoj opozicionoj grupi, Mudžahedin-e-Halk, koja je nedavno skinuta sa američke liste terorističkih organizacija. Mariam Ražavi, kandidatkinja te grupe za liderku slobodnog Irana, obratila se okupljenima preko satelita.
XS
SM
MD
LG