Linkovi

Obama: Gadafi izgubio legitimitet da vlada


Zagrljaj libijskog ambasadora u UN i njegovog zamenika posle jučerašnje sednice Saveta bezbednosti
Zagrljaj libijskog ambasadora u UN i njegovog zamenika posle jučerašnje sednice Saveta bezbednosti

Američki predsednik Barak Obama smatra da je Moamer el-Gadafi "izgubio legitimitet da vlada" i da bi odmah trebalo da se povuče.

Bela kuća je objavila da je predsednik Obama to rekao u telefonskom razgovoru sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, a u saopštenju se navodi i da dvoje lidera dele "duboku zabrinutost" zbog nasilnog obračuna sa demonstrantima u Libiji, koji je u toku. Obama i merkle takođe su razgovarali o "odgovarajućim i efikasnim načinima" da međunardna zajednica odgovori na nasilje u Libiji.

Predsednik Obama sinoć je potpisao izvršnu naredbu kojom se Libiji unilateralno uvode sankcije, rekavši da postojani nemiri i nasilje predstavljaju "neobičnu i posebnu pretnju" za američku nacionalnu bezbednost i spoljnu politiku. Istog dana i Evropska unija je pristala da uvede zabranu uvoza oružja Libiji, uz embargo na putovanja i zamrzavanje imovine.

U međuvremenu, Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija sastao se drugi dan zaredom zbog hitnih razgovora o Libiji, a zemlje članice razmatraju moguće sankcije protiv vlade Moamera el-Gadafija zbog nasilnog obračuna s demonstrantima.

Petnaestočlano telo započelo je sastanak na kome razmatra mere kao što su zamrzavanje imovine, zabrana putovanja i embargo na uvoz oružja. Predlog rezolucije, koji su sastavili Velika Britanija, Francuska, Sjedinjene Države i Nemačka takođe otvara prostor za prijavu libijskih vlasti Međunarodnom krivičnom sudu, koji bi mogao da istražuje da li su se proteklih nedelja u Libiji dogodili ratni ili zločini protiv čovečnosti.

Pred današni sastanak nemački ambasador u Ujedinjenim nacijama Peter Witig rekao je novinarima da veruje da se čitav Savet bezbednosti slaže sa merama i da će želeti "brzu akciju".

Generalni sekretar svetske organizacije Ban Ki-mun juče je pozvao Savet da preduzme "konkretnu akciju" da zaštiti anti-vladine demonstrante. Ban je istakao da su neke Gadafijeve pristalice otišle u bolnice da bi ubijali ranjene protivnike vlasti.

Međutim, turski premijer Redžep Tajip Erdogan danas se usportivio sankcijama, rekavši da bi restrikcije naškodile samo libijskom narodu, a ne vladi.

XS
SM
MD
LG